Kracíková (STAN): Jičínská nemocnice bez anesteziologů?

02.07.2016 22:00

Česká televize dne 27. 6. 2016 v 18 hodin v regionálním zpravodajství informovala o vážné situaci v jičínské nemocnici. Situace se stala kritickou proto, že odcházející předseda představenstva MUDr. Tomáš Jedlička nečekaně odvolal dlouholetého primáře ARO MUDR. Tomáše Mlčocha.

Kracíková (STAN): Jičínská nemocnice bez anesteziologů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na základě této skutečnosti podali všichni lékaři a lékařky pracující na tomto oddělení výpověď jako projev nesouhlasu. Více v reportáži.

Anesteziologicko - resuscitační oddělení je pro chod jičínské nemocnice s operačními obory, kde provedou téměř 5 tisíc operací za rok, naprosto klíčové a bez jeho profesionálních odborníků a bezproblémového fungování by byl chod nemocnice zcela paralyzován. Jičínské ARO vždy poskytovalo péči na vysoké odborné úrovni, bylo dlouhodobě personálně stabilní s dostatkem kvalifikovaných lékařů a sester se skvělými výsledky (na rozdíl od mnoha jiných nemocnic, ve kterých se potýkali s nestabilizací a nedostatečným počtem odborného a kvalifikovaného personálu).

Primář Mlčoch za svého více než dvacetiletého vedení vybudoval dobře fungující a respektované oddělení, a to i po ekonomické stránce, vychoval tým skvělých odborníků, kteří jsou samotnými pacienty hodnoceni nejen pro svůj odborný, ale především lidský přístup.  

Jako bývalá dlouholetá ředitelka mám k jičínské nemocnici stále velmi blízko, a to lidsky i profesně, proto celou situaci sleduji se značným znepokojením a očekávám rychlé, smysluplné vyřešení, aby pacienti z Jičínska nemuseli na nutné operace čekat a jezdit za nimi do jiných, podstatně vzdálenějších nemocnic.

Důvody k odvolání, pokud opravdu existují, by měly být řádně vysvětleny. Považuji toto rozhodnutí za velmi nešťastné zvláště v době, kdy sám předseda představenstva ve funkci končí.

Domnívám se, že současná situace v nemocnici v Jičíně je odrazem dlouhodobé neprofesionální personální politiky kraje a Zdravotnického holdingu a. s. Pokud budou i nadále obsazovány klíčové pozice lidmi, kteří nemají ke zdravotnictví v našem kraji a k nemocnicím kraje vztah, situace se nezlepší.

Autorka je starostkou Železnice a bývalá ředitelka jičínské nemocnice.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.