Krajča (KSČM): Odmítáme přítomnost amerických vojsk v naší zemi

26.03.2015 15:06

Je třeba odmítnout všechny vojenské provokace přibližující nebezpečí válečného konfliktu. Jednoznačně k nim patří i provokativní přítomnost amerických vojsk v naší zemi.

Krajča (KSČM): Odmítáme přítomnost amerických vojsk v naší zemi
Foto: kscm.cz
Popisek: Milan Krajča, člen Ústředního výboru KSČM

Příští dny budou bezpochyby ve znamení plánované demonstrativní přítomnosti jednotek Armády Spojených států v naší zemi. Přes 500 vojáků a více než 100 vojenských vozidel má v rámci tzv. Dragoon Ride v neděli 29. března překročit na třech místech hranice České republiky, kterou by měli opustit až ve středu 1. dubna. Jedná se přitom o americké vojáky, kteří se předtím v pobaltských státech a Polsku účastnili provokační vojenské operace Atlantic Resolve, organizované otevřeně jako demonstrace síly amerického imperialismu v oblasti východní Evropy. Není žádným tajemstvím, že tato vojenská operace zásadně eskaluje napětí v mezinárodních vztazích a hazardně přibližuje nebezpečí válečného konfliktu s nedozírnými následky.

Vláda České republiky ve svém nijak neskrývaném patolízalství vůči Spojeným státům americkým, Evropské unii a Severoatlantickému paktu NATO přítomnost cizí armády na našem území schválila. Stalo se tak nejen bez souhlasu českého parlamentu, ale i bez jakéhokoliv přihlédnutí k názoru občanů naší země. Podobně jako před lety, v době úspěšného lidového hnutí proti vybudování americké vojenské radové základny na našem území, je totiž postoj podstatné části veřejnosti zřejmý. Podle nedávno publikovaného výzkumu veřejného mínění nesouhlasí s přítomností amerických vojsk na území České republiky dvě třetiny jejích obyvatel.

Právě mohutný nesouhlas české veřejnosti s přítomností amerických vojsk u nás vyvolal u představitelů vlády snahu celou situaci bagatelizovat, opakovat propagandistická klišé o „nutnosti podporovat naše spojence v boji za svobodu a demokracii“ i vyzývat sdělovací prostředky k informační blokádě připravovaných demonstrací, jejichž účastníkům je v tisku dokonce vyhrožováno drakonickými tresty vězení.

Chystané protesty odsuzující přítomnost americké armády u nás i servilitu české vlády se však na řadě míst České republiky uskuteční. Kromě mírových a protiválečných hnutí a iniciativ se k jejich organizování hlásí i komunisté. Komunistická strana Čech a Moravy v  této souvislosti jasně opakuje, že je dlouhodobě a zcela zásadně proti přítomnosti cizích vojsk na našem území. Letošní 70. výročí osvobození Československa od hitlerovské okupace ukazuje pak nejen komunistům, ale i dalším mírumilovným lidem, jak a proč je tak důležité postavit se na obranu míru, proti novým válečným hrůzám. I z tohoto důvodu je třeba odmítnout všechny vojenské provokace přibližující nebezpečí válečného konfliktu. Jednoznačně k nim patří i provokativní přítomnost amerických vojsk v naší zemi.

Milan KRAJČA,
předseda zahraničně-politické komise Ústředního výboru KSČM

reklama

autor: KSČM

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.