Kratochvílová (R2014): Rozjezd kariéry po mateřské dovolené je stále obtížnější

02.10.2014 16:01

Hnutí RESTART 2014 oznámilo záměr vybudovat nové vzdělávací centrum pro maminky a tatínky na rodičovské dovolené na Barrandově. Na provozu by se měla podílet lokální vzdělávací zařízení i Městská část Praha 5.

Kratochvílová (R2014): Rozjezd kariéry po mateřské dovolené je stále obtížnější
Foto: RESTART 2014
Popisek: RESTART 2014

Cílem je zvýšit kvalifikaci schopnost uplatnění na pracovním trhu maminek a tatínků po skončení rodičovské dovolené.

Návrat do zaměstnání po mateřské či rodičovské dovolené je dle aktuálních průzkumů stále obtížnější, nezávisle na faktu, zda jde o muže či ženu. Z právního hlediska upravuje návrat do zaměstnání zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce (ZP), ze kterého jednoznačně vyplývá, že zaměstnavatel je povinný po dobu trvání mateřské nebo rodičovské dovolené držet pracovní místo zaměstnanci a nesmí mu dát výpověď. Zároveň zaměstnanec nesmí dostat výpověď v ochranné době. To je v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou (viz § 53 odst. 1 písm. d) ZP).

I přes zmíněná ochranná opatření se mnoho rodičů obává ztráty zaměstnání a často i samotného návratu do práce. Specifickou skupinou jsou maminky, které již v době otěhotnění nebyly zaměstnané, či jim skončila pracovní smlouva. Po skončení rodičovské dovolené na ně totiž žádné místo nečeká.

„Dle psychologů jsou na tom lépe ti, kteří se vrací do původního zaměstnání. Znají kolektiv a prostředí, přechod tedy není tak stresující. Naopak mnohem náročnější je pozice lidí, kteří nastupují do zaměstnání nového. Nejvíce stresu pak zažívají ti, kteří novou práci nemohou najít,“ vysvětluje místostarostka Prahy 5 JUDr. Naďa Kratochvílová z hnutí RESTART 2014.

Pro všechny skupiny lidí hledajících uplatnění po skončení rodičovské by mělo sloužit nové centrum na Barrandově. Hnutí RESTART 2014 jej plánuje vybudovat v objektu bývalé mateřské školy Záhorského.

„Nejhorší jsou naprosto mylné předsudky o rodičovské dovolené. Ve firmách se setkáváme například s názorem, že maminky během ní zhlouply, ztratily rozhled v oboru apod. Je zapotřebí říci, že mnoho lidí se naopak zdokonalilo v oblastech time managementu, protože museli najednou zvládat mnoho věcí najednou. Mnoho dnešních rodičů navíc věnuje čas i osobnímu rozvoji a během rodičovské se například zlepšili ve vyjadřovacích schopnostech, či se naučili nový cizí jazyk,“ komentuje profesionál z oblasti lidských zdrojů Ing. Jiří Kocourek, jeden z projektantů portálu HRkavárna.cz.

Oblast Barrandova patří k nejhustěji obydleným místům v České republice. Vzdělávacích zařízení vhodných pro osobní rozvoj maminek a tatínků ale je v okolí minimum. Přispět by proto měla i Městská část Praha 5.

Vzdělávací centrum na Barrandově nabídne i hlídání dětí

Nové centrum osobního rozvoje pro maminky a tatínky na rodičovské dovolené nabídne atraktivní vzdělávací program: „Centrum by mělo úzce spolupracovat se vzdělávacími institucemi z Prahy 5, například jazykovými školami, vysokými školami ekonomického a informačního zaměření a profesionály a lektory z mnoha oborů. Plánujeme jak kurzy jednodenní, tak i komplexní program složený z mnoha lekcí,“ přibližuje záměr Mgr. Patrik Havlíček (RESTART 2014), podle kterého bude zajímavý i program pro miminka a jejich hlídání. „Maminky tak budou mít své děti stále u sebe, což povede ke zvýšení návštěvnosti. Nejčastější překážkou vzdělávání během rodičovské je totiž nutnost být dítěti stále nablízku,“ vysvětluje JUDr. Naďa Kratochvílová (RESTART 2014), matka 4 dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: RESTART 2014

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.