Krčál (ČSSD): Kraj úspěšně zvládl transformaci sociálních služeb

13.12.2015 17:36

Kraj Vysočina završil projekt Podpora transformace sociálních služeb. Stalo se tak v Osové Bítýšce a Křižanově, kde bylo otevřeno transformované bydlení vybudované pro klienty Domova Kamélie Křižanov.

Krčál (ČSSD): Kraj úspěšně zvládl transformaci sociálních služeb
Foto: ČT
Popisek: Petr Krčál

„Otevírání bylo pojato jako předvánoční setkání, kdy si lidé mohli prohlédnout, jak budou noví obyvatelé bydlet, seznámit se s nimi a všichni společně se těšit z připraveného programu. Šlo také o poděkování všem, kteří s námi v tomto projektu spolupracují nebo ho podporují,“ řekl krajský předseda a radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí a rodinné politiky Petr Krčál. Předvánoční setkání spojené s otevřením nového bydlení se uskutečnilo ve středu 25. listopadu v Osové Bítýšce a v pátek 27. listopadu v Křižanově.

Na obou místech byly postaveny 2 domy pro bydlení. V každém bude žít 6 osob. V Křižanově vznikly mimo běžné skupinové domácnosti i domácnosti individuální, které jsou určeny jednotlivcům nebo párům. V Osové Bítýšce bude k dispozici také prostor pro denní aktivity klientů. V Křižanově budou všechny domácnosti fungovat v režimu chráněného bydlení, v Osové Bítýšce bude v jednom objektu poskytována služba domova pro osoby se zdravotním postižením, v druhém pak služba chráněného bydlení. Všechny stavby byly postaveny a vybaveny za 13 měsíců a prostavěno bylo více než 45 milionů korun.  V rámci druhé etapy transformace spojené s křižanovským zařízením bylo na konci letošního října otevřeno nové bydlení v Kadolci, kde žijí klienti s mentálním postižením v kombinaci s poruchou autistického spektra. „Umístění a péče o dospělé osoby s diagnózou nezvladatelného chování je mimořádně náročná a v této podobě maximálně respektující individuální potřeby klientů v Kraji Vysočina dosud chyběla,“ doplnil Krčál.

Kraj Vysočina v letošním roce uzavírá projekt Podpora transformace sociálních služeb plánovaný na období 2007 – 2015. Během této doby byly na Vysočině plně ztransformovány Domov bez zámku (bývalý ÚSP Jinošov) a Domov Jeřabina Pelhřimov (bývalý ÚSPMP Těchobuz). Částečnou transformací prošly Domov Kamélie Křižanov (bývalý ÚSP Křižanov) a Domov Háj, u kterého kraj zrekonstruoval jeden objekt k bydlení z vlastních prostředků. Nový domov díky tomu našlo 219 klientů. Postaveno či opraveno bylo 39 objektů v běžné zástavbě 19 obcí a měst regionu. Vzniklo 39 domácností, kde lidé žijí podle svého a ve svém. Celkové náklady se vyšplhaly na 361 milionů korun. Proces transformace je podpořen z evropských fondů, z rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí a z rozpočtu Kraje Vysočina. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.