Krčál (ČSSD): Rodina je to nejcennější, co v životě máme

14.05.2017 10:51

Proměny tradiční české rodiny budou tématem odborné konference, kterou 19. května pořádá Kraj Vysočina v rámci Národního týdne pro rodinu. Na konferenci vystoupí i náměstek ministra pro lidská práva a legislativu a krajský předseda Petr Krčál, který se rodinné politice věnuje na celostátní úrovni.

Krčál (ČSSD): Rodina je to nejcennější, co v životě máme
Foto: ČT
Popisek: Petr Krčál

„Proměny současné rodiny zasáhly i sociální role rodičů. Zanedbatelná není ani sílící diferencovanost rodin podle socioekonomické úrovně, mnoho domácností se vyskytuje v nižších příjmových pásmech. Když pak chtějí některé z nich řešit finanční problémy půjčkami, často se neúměrně zadluží. Proto současná vláda věnovala takovou pozornost rodinám a rodinné politice,“ řekl Petr Krčál.

Krajská konference podtrhne limity dnešní doby. Na dvě desítky vystupujících se dotknou také otázky, která souvisí s pomocí rodinám na regionální a místní úrovní. To je také cílem Ministerstva práce a sociálních věcí, které dnes koordinuje kroky v rámci pomoci rodinám, a to ve všech krajích České republiky.  Pomoc rodinám je více než žádoucí a potřebná.

Česká republika patří k zemím s největším výskytem rozvodů. Rozpadá se prakticky každé druhé manželství. Ročně tak ztrácí trvalý a bezprostřední kontakt s jedním s rodičů přes třicet tisíc dětí. Současná rodina se také zmenšuje. Zvyšuje se počet osob žijících v jednočlenných domácnostech a počet osamělých žen s dětmi. Toto všechno vede k menší stabilitě rodin. V České republice rovněž dochází k výraznému stárnutí populace. Průměrný věk obyvatel se každoročně zvyšuje. Od roku 1990 se prodloužil o více než pět let a osm měsíců. Podle exportů bude přibývání lidí ve vysokém věku bude nejvýraznější demografickou změnou, která vyspělé země ve 21. století čeká. Někteří sociologové hovoří dokonce o éře starších žen či éře vdov. Seniorek je totiž víc než seniorů.

„Hlavní důvody toho, že Česká společnost stárne, jsou dva. Život se prodlužuje a dětí se rodí méně. V roce 1990 žilo v Česku 1,3 milionu osob nad 65 let a 2,2 milionu dětí do 15 let. V roce 2016 už skoro dva miliony pětašedesátiletých a starších osob a pouze 1,6 milionu dětí. Lidé nad 65 let tak nyní tvoří téměř pětinu obyvatel a děti asi 15 procent,“ doplnil krajský předseda.

Platí přitom, že přes všechny problémy a peripetie, kterými rodina ve svém historickém vývoji prošla, zůstává i na počátku nového století nepostradatelnou a těžko nahraditelnou institucí i pro dospělého člověka, natož pro dítě.  „Je nezastupitelná při předávání hodnot z generace na generaci, funguje jako nejvýznamnější socializační činitel a také stojí na počátku rozvoje osobnosti člověka a v rozhodujících životních fázích také výrazně ovlivňuje jeho život. Rodina je prostě, to nejcennější, co v životě máme,“ uzavřel Petr Krčál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.