Krčmář (KDU-ČSL): Čechy Čechům, ale jen těm normálním

07.02.2016 12:10

Migrační krize se dotýká každého z nás. Mnoho z nás se setkalo s migrantem usazeným v naší společnosti, často si to však neuvědomujeme, protože potkáváme člověka, který se sžil s naší společností a přijal její hodnoty.

Krčmář (KDU-ČSL): Čechy Čechům, ale jen těm normálním
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Včerejším tématem internetových serverů byly informace o demonstracích namířených proti přistěhovalectví, Evropské unii a současným českým vládním elitám. Vrcholem dne byla večerní zpráva o napadení autonomního sociálního centra Klinika v Praze. Toto centrum pomáhá uprchlíkům, uprchlíkům, kteří přišli do naší země z různých důvodů, často je důvodem strach o vlastní život, často i ekonomické důvody. O tom, kdo v naší zemi získá azyl nebo povolení k pobytu rozhodují státní orgány, o tom, kdo získá akutní pomoc, rozhoduje pouze lidská solidarita. Tuto solidaritu nelze po někom požadovat, je rozhodnutím každého z nás, zda solidární pomoc poskytne i komu ji poskytne.

Migrace není ničím novým, je stará jako lidstvo samo. Nejznámějším příkladem je tzv. stěhování národů, díky kterému se naši předci dostali do země, jež mlékem i strdím oplývá. Tuto zemi jsme museli léta hájit, často sami před sebou často před ataky zvenčí. Někdy se nám to dařilo více někdy méně. I občané českého království či později republik na našem území se stávali migranty. Češi hledali pomoc v zahraničí v minulosti opakovaně, v době husitských válek, po Bílé hoře, v době světových válek ve 20. století i v době komunistické totality. Ne vždy byli vítáni s otevřenou náručí, tak jako se to stává současným migrantům, kteří do střední a především západní Evropy míří nejen z arabského světa, ale i černé Afriky, zemí bývalého Sovětského svazu či východních částí Asie.

Je na nás, jak se k potřebám migrantů postavíme, každý z nich má potřeby jiné, ale na začátku vždy podobné, orientovat se v prostředí do kterého přišli a získat informace o tom, co je zde čeká. Po prvotním optimismu se ukazuje, že ne vždy je soužití migrantů s domácím obyvatelstvem snadné. Je nutné ukázat, jaké jsou naše hodnoty a především, že na tyto hodnoty klademe důraz a nebudeme se jich zbavovat.

Všem nám je jasné, že masivní a neregulovaný příliv migrantů se nedaří evropským zemím zvládat. Je nutné tento příliv zastavit a nastavit jasná pravidla pro přijetí migrantů, preferovat migranty, u kterých se prokáže, že jsou skutečně v zemích svého původu ohroženi na životě, a to například z důvodu víry. Ekonomické migranty je možné samozřejmě přijímat též, již léta se to děje, ale zde je nutné nastavit naše požadavky tak, aby byli přijímáni ti ekonomičtí migranti, kteří jsou pro naši ekonomiku prospěšní.

Všichni ti lidé budou potřebovat pomoc, pomoc začlenit se do společnosti a získat v ní adekvátní postavení. Tito lidé musejí získat podporu české společnosti, kdo si však tuto podporu nezaslouží, jsou nacionalistické bojůvky i jedinci, kteří pod falešným češstvím berou jakousi pomyslnou spravedlnost do vlastních rukou a útočí na migranty i ty, kteří jim chtějí pomoci. Většinová společnost, která tiše neonacistické projevy toleruje, by si měla uvědomit, že tito útočníci se ničím neliší od teroristů vystupujících pod praporem jakéhokoli náboženství. Berou pravdu do vlastních rukou a násilím ohrožují celou naši společnost, především však vystupují proti tradičním křesťanským hodnotám, na nichž byla vystavěna evropská civilizace, v jejímž jménu údajně vystupují. Tyto hodnoty si uchováme pouze tak, že je budeme nejen vyžadovat po nově příchozích, ale budeme podle nich žít především my Češi, my Evropané.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.