Křemen (TOP 09): Kšaft umírající matky Kmochova Kolína

23.07.2014 14:33

Kochův Kolín v uplynulých letech nastolil trend blížící se městským slavnostem. Mnozí včetně pana starosty tento trend vítají a podporují ho. Je to samozřejmě věc názoru. Můj osobní názor je však odlišný. A hned Vám povím proč.

Křemen (TOP 09): Kšaft umírající matky Kmochova Kolína
Foto: red
Popisek: Kolín

Městské slavnosti má pomalu každé město v republice. Pravda, tyto akce jsou většinou vydařené, úspěšné a oblíbené. Ale jsou MĚSTSKÉ. Návštěvníci bývají obvykle výhradně obyvatelé toho daného města. Naproti tomu Kolín měl to štěstí, že měl něco navíc. Tradiční festival s mezinárodní účastí i mezinárodní návštěvností. Bohužel v posledních letech jsme svědky odklonu od mezinárodního festivalu k regionálním slavnostem. A to je škoda. Vůbec tím nechci říct, že širší záběr festivalu je špatný. To vůbec ne. Naopak je třeba říct, že za poslední roky se návštěvnost do té doby ustrnulého festivalu rapidně zvýšila. Ale za jakou cenu? Na úkor jeho jedinečnosti. Vždyť dnes už i festival dechových orchestrů ve Štětí FEDO je pomalu větší než Kmochův Kolín, který byl svého času největším festivalem dechových hudeb u nás. Dříve tu hrály kapely z Francie, Holandska, Rakouska, Švýcarska, Polska… A dnes? Sotva dva zahraniční orchestry. To samé návštěvníci. Dříve byla v Kolíně němčina slyšet na každém rohu. Dnes tu o zahraničního návštěvníka člověk nezakopne.

Kmochův Kolín je více než půlstoleté dědictví, jaké v jiných městech nemají. Proto si myslím, že Kmochův Kolín by měla být priorita budoucího vedení města v oblasti kultury. K tomu jsou dle mého názoru zapotřebí dvě věci. Tou první je dostatečná finanční podpora ze strany města, která by zaručovala odpovídající zázemí pro účinkující a zároveň určitou kvalitu festivalu. Osobně bych si uměl představit podporu ve výši až 50% rozpočtu celé akce, zastropovanou však maximální částkou 2 miliony. Druhým nezbytným předpokladem pro uspořádání kvalitní akce je mít dostatek času na její uspořádání a také určitou jistotu, že pokud se akce vydaří, budu ji pořádat i příště, čímž si mohu předem shánět kontakty apod. Z toho důvodu bych se nebál vybrat jednoho pořadatele klidně i na čtyři ročníky dopředu. Samozřejmě s dodatky, že pokud ročník nenaplní předem dané požadavky města, bude s pořadatelem smlouva rozvázána a další ročník už uspořádá někdo jiný. Tato předem zaručená kontinuálnost zajistí, že pořadatel bude moci průběžně pracovat na dalších ročnících, a zajistit tak co nejkvalitnější obsazení, sehnat co nejvíce sponzorů a vytvořit určitou střednědobou koncepci festivalu s dlouhodobým výhledem, čímž dojde k zajištění jeho životaschopnosti. Zkrátka jednoduše řečeno, pokud se pořadatel vybírá každý rok na podzim nový, těžko může v zimě sehnat kvalitní účinkující na léto, jelikož polovina června je lukrativní termín, který už mají kvalitní orchestry většinou obsazený. Zvýšit atraktivitu Kmochova Kolína by také mohlo, pokud by se z něj stal festival soutěžní s odbornou porotou, což by mohlo přispět ke zvýšení prestiže a trvalému ukotvení festivalu na odborném poli v oblasti dechové hudby. A osobně bych také zvážil zapojení jiného pivovaru :-).

Bc. Petr Křemen

  • TOP 09
  • Váš kandidát za TOP 09 do zastupitelstva města Kolína :-)
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: TOP 09

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.