Kresa (Svobodní): 3 důvody, proč zachovat tankové vojsko

21.09.2015 10:29

V souvislosti se šetřením na ministerstvu obrany často padá návrh na zrušení tankového vojska. „Plechové rakve“ údajně patří do starého železa a republika je nepotřebuje. Je tomu skutečně tak?

Kresa (Svobodní): 3 důvody, proč zachovat tankové vojsko
Foto: svobodni.cz
Popisek: Dan Kresa, Svobodní

1. Nenahraditelná zbraň

Tanky ve svých různých proměnách brázdí světová bojiště už téměř sto let. Za tu dobu se za ně nenašla dostatečná náhrada. Po všech stránkách se jedná o nepřekonanou zbraň. Veškeré její schopnosti z ní činí nástroj, bez kterého jen těžko zformujete kvalitní pozemní vojsko. Navíc pro českou krajinu, lemovanou pohraničními horami a nížinami na Moravě či ve středních a jižních Čechách, se hodí jak lehčí, tak těžké tanky. Tanky se dají použít nejen ke klasickým konvenčním válkám, ale slouží i v konfliktech asymetrických.

2. Spolehlivý pro spojence i soupeře

Zatímco v Česku se po nákladné avšak úspěšné modernizaci třiceti kusů zastaralých T-72 rozběhla debata nad budoucností takového vojska. V níž se objevily i návrhy na jeho úplné zrušení, k čemuž sáhlo např. Slovensko. Náš severní soused a spojenec šel zcela jinou cestou. Polsko masivně investuje do nákupu nových tanků. Varšava disponuje více než sto kusy německých tanků Leopard. Zároveň se vyvíjí nové vozidlo přímé podpory PL-01 (de facto lehký tank), kterých plánuje mít polská armáda kolem 400 kusů.

Ani naši soupeři však nezahálejí. Tank nové generace T-14 Armata již představilo Rusko. Čína se také nyní věnuje intenzivnímu budování tankového vojska. Tank i nadále zůstává pro všechny významné světové hráče nepostradatelnou zbraní.

3. Zlepší obranyschopnost naší země

Pokud nebudeme mít vlastní tankové vojsko, bude se za nás muset někdo zaručit, kdo nám takové služby poskytne. V době krizí však státy myslí především na zájmy vlastních občanů a až posléze na spojence. Je tedy velmi pravděpodobné, že v možném konfliktu bychom zůstali odkázáni sami na sebe. A bez tanků vlastních se těžko ubráníme tankům cizím. Vybudování silného tankového vojska tak jednoznačně posílí obranyschopnost České republiky. Zároveň se zlepší naše postavení v rámci NATO, neboť spojenci uvidí, že k otázkám národní bezpečnosti přistupujeme zodpovědně.

Kde vzít tanky a kolik jich pořídit?

Životnost modernizovaným třiceti tankům T-72 vyprší kolem roku 2030. Do té doby za ně musíme najít náhradu. Jelikož nám zbývá ještě zhruba pět let „volného“ času, mělo by se ministerstvo obrany soustředit na hledání jejich náhrady. Nové tanky můžeme koupit např. z Německa či Rakouska. Ovšem lepší možností se jeví spolupracovat na vývoji nových tanků s Izraelem nebo Polskem či jinými spojenci a tyto tanky následně zařadit do naší výzbroje. Pokud dojde ke spolupráci více zemí na jednom projektu, pak se pořizovací ceny sníží. Nemluvě o tom, že armády vybavené stejnou technologií budou na bojišti lépe spolupracovat.

Podle bezpečnostního analytika Lukáše Visingra naše země potřebuje kolem 200 tanků. Plně souhlasím s tím, že profesionální armáda si zaslouží disponovat dvěma stovkami moderních tanků. Ovšem i tankové vojsko v rámci aktivních záloh pomůže zlepšit obranyschopnost naší vlasti. U aktivních záloh by mohlo zůstat kolem jednoho sta modernizovaných T-72, což by nás stálo modernizaci kolem sedmdesáti tanků. Svobodní také dlouhodobě prosazují vznik teritoriálních záloh, které by používaly pro obranu země i vlastní zbraně. Pokud tedy členové teritoriálních záloh, mezi nimiž se ocitnou i sběratelé staré bojové techniky, budou vlastnit tanky a podobná vozila, umožníme jim je na ochranu republiky použít.

Tanky tedy jednoznačně nesmí zmizet z výzbroje Armády České republiky. Každý, kdo obhajuje jich vyřazení, zároveň obhajuje i snížení obranyschopnosti naší vlasti a slouží tak naši možným protivníkům. Národy, které argumentují vysokými náklady na obranu a odmítají živit vojsko vlastní, pak dle historické zkušenosti odsuzují sami sebe, aby živili vojsko cizí. Naše země by mezi takové případy patřit neměla!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…