Kříž (Svobodní): Proč je svoboda velmi konzervativní

11.11.2018 10:07

Svoboda je možnost dělat si za své na svém co chci, pokud tím, nad míru přiměřenou okolnostem, nezasahuji do analogické možnosti jiného.

Kříž (Svobodní): Proč je svoboda velmi konzervativní
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Lidé jsou však ve své podstatě velmi konzervativní. Je to jednoduché – prostě mají tendenci nic neměnit na věcech, které se osvědčily.

Pokud tedy stát nebude lidi násilím nutit do novot, pokud jim nechá možnost privátně diskriminovat, je velká pravděpodobnost, že tlak proti „netradičnímu“ chování může být až enormní. Uvědomme si, že svoboda a s ní spojená možnost privátně diskriminovat znamená nejen možnost neprodat někomu, kdo se vám třeba nelíbí, chleba nebo neobsloužit ho ve vaší restauraci. Znamená i možnost vůbec mu neumožnit vstup na váš pozemek a třeba ho i zastřelit, pokud se o to pokusí.

Někdo, kdo bude hodně neoblíben sousedy, může tedy mít dost problém neumřít hlady.

Konzervativněji založení lidé mají často obavu ze svobody. Zbytečně. To zastánci svobody by spíše měli přemýšlet, jestli přílišná svoboda nepovede k ultrakonzervativní společnosti, trestající „jiné“ jedince. Smrtí.

Roman Kříž,
člen Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce