Krnáčová (ANO): Baletní ztvárnění Mé vlasti bude pro veřejnost zdarma

21.06.2018 9:47

Letošní rok patří v mnoha ohledech oslavám vzniku Československa, a právě na jednu z nejdůležitějších akcí se můžete těšit už na konci června. Bratři Bubeníčkové vytvořili speciálně pro Prahu baletní inscenaci Má vlast. Vstup je navíc zdarma. Neměli byste však váhat, počet míst na sezení je omezen na 400, pro ostatní diváky budou připraveny velkoplošné obrazovky.

Krnáčová (ANO): Baletní ztvárnění Mé vlasti bude pro veřejnost zdarma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adriana Krnáčová

Stoleté výročí vzniku Československa s sebou nese obrovskou příležitost k ukázce toho nejlepšího z naší historie. Na dva červnové večery se tak promění Staroměstské náměstí v centrum kultury. Ve dnech 27. a 28. června od 20:15 hodin se můžete těšit na mimořádné představení ve formě baletního díla na hudbu Bedřicha Smetany Má vlast.

Celá choreografie vznikala pod drobnohledem profesionálů a má za úkol připomenout naši slavnou historii. Jedinečné dílo, které bude pro diváky zdarma, připravili Jiří Bubeníček, který je současně také režisérem a dramaturgem celé inscenace, a jeho bratr Otto Bubeníček, který se podílí i na návrhu kostýmů. Oba mají k Praze velice vřelý vztah, o čemž svědčí i Cena hl. m. Prahy, kterou oba získali v květnu 2017.

Navíc jde o jedinou akci k oslavám výročí, kterou přímo pořádá Magistrát hlavního města Prahy. Další akce ke 100 letům Československa pražský magistrát podporuje prostřednictvím grantů. „Jedná se o zcela mimořádný projekt, který významně přispěje svojí uměleckou hodnotou k oslavám výročí republiky,“ uvedla primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

„Cyklus šesti symfonických básní je dílo, které je zvoleno pro tuto příležitost příznačně. Bedřich Smetana složil Mou vlast v době dozvuků českého národního obrození, které bylo později završeno vyhlášením samostatného československého státu,“ doplnila pražská primátorka.

Hudební doprovod zazní z nahrávky České filharmonie a Staroměstské náměstí poskytne všem návštěvníkům jedinečnou historickou kulisu, na kterou jen tak nikdo nezapomene. Náročnost projektu souvisí také s výběrem tanečníků z celého světa, kteří předvedou to nejlepší. Návštěvníci budou mít k dispozici 400 židlí k sezení, zájemci o ně by měli přijít včas. Pro ostatní diváky budou na náměstí připraveny velkoplošné obrazovky a inscenaci bude navíc ve středu živě vysílat Česká televize. Obě představení by měla trvat přibližně hodinu a dvacet minut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.