Krnáčová (ANO): Integrované územní investice chápu jako startovní bod nové éry

10.12.2015 22:45

Praha se společně se Středočeským krajem zabývá Integrovanými územními investicemi (ITI). Na základě proběhlé konference, které se zúčastnila primátorka Adriana Krnáčová a náměstek Petr Dolínek, se dnes poprvé sešel řídící výbor. Právě výbor bude posuzovat jednotlivé projektové záměry a vydávat k nim vyjádření. V rámci ITI se budou realizovat projekty s významným dopadem na metropolitní region Prahy a většiny Středočeského kraje. Metropolitní region může v rámci ITI získat až 4,7 miliard korun.

Krnáčová (ANO): Integrované územní investice chápu jako startovní bod nové éry
Foto: ODS
Popisek: Adriana Krnáčová

„‎Integrované územní investice chápu jako startovní bod nové éry spolupráce Prahy a Středočeského kraje a budu usilovat o to, aby se prohloubila i nad rámec čerpání z evropských fondů. Potenciál ITI vidím zejména v řešení dopravy, kde jsou oba kraje silně provázány. Středočeši dojíždějící za prací budou díky této spolupráci využívat nová záchytná parkoviště P+R. Dalším důležitým bodem je zefektivnění integrovaného dopravního systému, zejména pak rozšíření odbavovacího zařízení Pražské integrované dopravy na území Prahy a Středočeského kraje," uvedla primátorka Krnáčová.

Hlavní město Praha má v období 2014-2020 při čerpání fondů EU možnost využít tzv. Integrovaných územních investic (ITI), které umožňují realizovat větší strategické projekty, které pomohou rozvinout metropolitní region – tedy Prahu a velkou část Středočeského kraje.

Stěžejní tematickou oblastí Integrované strategie pro ITI Pražské metropolitní oblasti je doprava, na kterou je směřováno až 80 % z celkové alokace. Integrace dopravy je odrazovým můstkem pro rozvoj dalších oblastí. Konkrétními dopravními projekty můžou být přestupní terminály mezi jednotlivými druhy dopravy (např. auto – železnice - MHD), parkovací systémy typu park & ride a integrovaný dopravní systém Prahy a Středočeského kraje. Od všech těchto projektů si Pražská metropolitní oblast slibuje větší atraktivitu využívání veřejné dopravy a tím menšího zatížení především hlavního města od automobilové dopravy.

Život hlavního města je silně propojený se Středočeským krajem, a proto se snaží intenzivně spolupracovat a koordinovat plánování se Středočeským krajem a s městy a obcemi ležícími v jeho okolí. ITI je pro Prahu pilotním projektem k řešení jejího rozvoje prostřednictvím propojených projektů, které budou realizovány především ve Středočeském kraji. Spolupráce při přípravě a realizaci ITI je ale důležitá také pro nastavování efektivní spolupráce a komunikace se Středočeským krajem ale i s městy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.