Krnáčová (ANO): Mělo by platit „padni komu padni“

29.09.2017 11:43

4. října 2017 vstoupí v platnost novela zákona číslo 111/1994 Sb., o silniční dopravě. Hlavnímu městu Praze se do něj podařilo prosadit několik podstatných bodů, díky kterým získá silné nástroje v boji proti nepoctivým taxikářům.

Krnáčová (ANO): Mělo by platit „padni komu padni“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

„Už mi dochází trpělivost s neustálým vyhrožováním blokádami. Takže, jakmile budeme mít od 4. října 2017 nové, zásadní možnosti, se kterými můžeme proti nepoctivým taxikářům postupovat, chci je v maximální míře využít. Domnívám se, že by mělo platit »padni komu padni«. Tedy, pokud někdo podniká nepoctivě, musí na to doplatit. Zadala jsem příslušnému magistrátnímu odboru, aby razantně zvýšil kontroly, které nyní mohou být opravdu efektivní. Velká část řidičů taxi v posledních dnech jezdí s posunutými »transparenty« taxi. Chtějí tak dát najevo svůj nesouhlas s blokádami, věřím, že právě oni zvýšení kontrol ocení,“ říká primátorka Adriana Krnáčová.

Zvýšení počtu kontrol proběhne plošně, magistrát se ale výrazně zaměří především na Pařížskou ulici, Hlavní nádraží a další nechvalně známá místa. „Kontrolovat budeme jak řidiče klasických taxislužeb, tak ty, kteří jezdí pro některou z nových platforem. Nyní neexistuje legislativa, která by určovala, že se má na nové platformy nahlížet jinak, proto k nim musíme přistupovat jako k standardní taxislužbě,“ vysvětluje primátorka Krnáčová.

Zmíněná novela zákona například umožní využívat pravidlo tzv. jednou a dost. Při podezření na závažné porušení předpisů, bude možné odebrat taxikářskou licenci přímo na místě. Dále, když kontrola odhalí, že je služba prováděna bez platné licence, bude se jednat o trestný čin. Novinky se týkají i udělování kaucí, které jsou nyní v pravomoci Policie ČR. Nově budou mít možnost ukládat kauce Městská policie i magistrátní úředníci, a to nejen dopravcům, ale nově i fyzickým osobám. Při zjištění provinění proti platným pravidlům, lze přímo na ulici uložit fyzické osobě kauci až do výše 100 tis. Kč. V případě jejího neuhrazení je možné zabránit vozidlu v odjezdu.

Pražský zastupitel Patrik Nacher k současné situaci dodává: „Pokud k protestu opravdu dojde, bude to ta nejhorší rána, kterou si mohli dát sami taxikáři. Absolutně ztratí reputaci a ukáže se, že řeči o tom, jak nechtějí, aby se jejich protest dotýkal běžných lidí, jsou jen prázdné fráze. Navíc svojí aktivitou dělají tu největší reklamu právě UBERu. Protestující by si měli uvědomit, že jednají absolutně proti zájmu všech taxikářů, i když se tváří, že hájí jejich zájmy.“

„Jsem také ráda, že bylo vyslyšeno naše volání po tom, aby se problematika digitálních a sdílených ekonomik konečně začala intenzivně řešit na vládní úrovní. Příští týden je na Úřad vlády svoláno první jednání. Jsem  přesvědčená, že nyní už všichni chápou, že celou věc není dobré dále odkládat,“ dodala Adriana Krnáčová.

Novela zákona o silniční dopravě

 

oblast změny

podle zákona do 4. 10. 2017

po novele zákona od 4. 10. 2017

 

zpřísnění spolehlivosti, která je podmínkou pro vydání průkazu řidiče taxislužby

ztráta spolehlivosti, jestliže v posledních 5 letech mu bylo prokázáno opakované porušení zákona (musí se jednat o stejný delikt v zákoně uvedený)

pro ztrátu spolehlivosti stačí jeden v zákoně uvedený delikt v průběhu 3 let

 

povinnosti tzv. drink servisů (odvoz klientova vozu z restaurace)

povinnost řidiče mít u sebe pouze průkaz řidiče taxislužby

řidič musí mít u sebe koncesní listinu, průkaz řidiče taxislužby a musí na požádání vydat stvrzenku o výši jízdného

 

přílohy k žádosti o průkaz řidiče taxislužby u cizinců

trvalý pobyt v ČR, trestní rejstřík ČR a karta řidiče

trestní rejstřík ze státu, jehož je občanem, nebo pokud ten stát nevede trestní rejstřík, tak čestné prohlášení o bezúhonnosti učiněné před orgánem domovského státu

 

oprávnění vybírat kauce

pouze příslušník PČR

příslušník PČR, strážník MP a kontrolní pracovník Magistrátu

 

pokuty pro fyzické osoby

až 50.000

až 100.000

 

možnost ukládat kauce

pouze dopravci

dopravci a fyzické osobě (černý taxikář - i řidič UBERu bez dokladů)

 

zadržení průkazu na ulici při podezření z vyjmenovaných porušení zákona a tím zabránění ve výkonu práce řidiče taxislužby

k zadržení není nikdo oprávněn

zadržet průkaz může příslušník PČR, strážník MP a kontrolní pracovník Magistrátu

 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.