Krnáčová (ANO): Můj příběh

15.09.2014 13:10

Jsem Slovenka, ale v roce 1995 jsem se rozhodla odejít, protože to, co tam dělala Mečiarova vláda, se opravdu nedalo. Necítila jsem se tam bezpečně.

Krnáčová (ANO): Můj příběh
Foto: ODS
Popisek: Adriana Krnáčová

Jsem občanka České republiky. Ve škole jsem měla prospěchové stipendium - a říkají, že mám renesanční vzdělání. Česky jsem se naučila tady, mám dobrý hudební sluch po tatínkovi. Můj vzor byla Marie Curie-Sklodowská, v devíti letech jsem si přečetla její životopis a pak ještě mnohokrát. Už při škole jsem pracovala jako tlumočník a dobře vydělávala. Jsem jedináček a kromě maminky a dětí tady nemám žádné příbuzné. Ale zato mám několik skvělých přátel. Myslím, že neexistuje nic, co by se člověk nemohl naučit. Pokud ovšem chce.

Transparency International

V Transparency International jsem byla sedm let výkonnou ředitelkou. Původně jsem tam šla jako výpomoc. V roce 2000 se česká pobočka rozhodla uspořádat konferenci a mým úkolem bylo koordinovat několik mezinárodných týmů. Po konferenci mě správní rada požádala, abych Transparency dočasně řídila a někam ji posunula. Začalo mě to zajímat, postavila jsem skvělý tým a mým prvním cílem bylo dostat problém korupce v České republice na první stránku novin.

Největší problém bylo najít čisté peníze na projekty. Nebylo to vůbec jednoduché, kromě mezinárodních nadací nás nikdo nechtěl moc podporovat. Říkali nám, že nám drží palce, což bylo hezké, ale nestačilo to. Přesvědčovat sponzory nebylo opravdu úplně snadné.

V Transparency mě to hodně chytlo. Člověk musí chápat legislativu, politiku, ekonomické vztahy. Nakouknout do všeho, ale hlavně hodně studovat. Vystřelit do světa nějaký nepodložený plk by nás zdiskreditovalo. To se v současnosti změnilo. Spoustě organizací nezáleží na tom, zda jejich činnost je seriózní, hlavně, že jsou vidět. To je ale degradace etosu a principů, které jsem budovala.

V roce 2007 mi odešel klíčový člen týmu do komerční sféry, a to byl další důvod, proč jsem Transparency opustila. Hlavně mě to ale po těch velmi intenzivních šesti letech přestalo bavit, chtěla jsem se posunout, chtěla jsem zpátky do komerčního sektoru. Nebavilo mě být zábavný doplněk na konferencích a odmítala jsem chodit na politické kongresy, byť jako host.

V průběhu několika let se povedlo vyškolit novináře a dostat problematiku na první stránky novin tak, aby lidé chápali podstatu problému korupce. Kdykoliv, když potřebovali nějakou radu a vysvětlení, jsem byla k dispozici. Tenhle cíl jsem si stanovila v roce 2002, myslela jsem si, že toho dosáhnu dříve, a vidíte, trvalo mi to 6 let. Už jsem byla slavná, teď chci být především užitečná.

Andrej Babiš

Pan Babiš mě na kandidátku lámal už dlouho, zlomil mě před pár měsíci. Nejdřív jsem mu řekla, že chci zůstat na ministerstvu, protože mě strašně baví práce s mým týmem, ale Praha je důležitější. Stávající vedení města je opravdu neuvěřitelné a stejně tak dlouhodobé problémy, které Praha má.

Praha

Bolestí pražského magistrátu je nekompetentní nakládání s veřejnými prostředky – často kvůli tomu, že „odpovědní“ úředníci jsou naprosto nezodpovědní a velice často nekompetentní.

Chci podle možností konzultovat všechny investiční záměry s veřejností, máme na to elektronické nástroje. Zavedu elektronické referendum na všech městských částech. Elektronizace veřejné správy je klíč k tomu, aby se občan dostal z domu ke službám. Vždyť přece má právo říct, jestli chce nebo nechce mít ve své čtvrti spalovnu nebo obrovskou administrativní budovu místo farmářských trhů. Také si nejsem jistá, že by si lidé nechali dobrovolně zavřít na několik měsíců stanici metra kivůli soukromému developerskému projektu…

Prostě chci veřejnou diskusi. Na Václaváku se má zbourat funkční dům - proč, proboha? Co z toho mají Pražané? Místo toho, aby se likvidovaly herny, bouráme domy. Veřejná správa musí být prostě veřejná. Veřejné nakládání s majetkem, veřejné investiční záměry, veřejné jednání rady, platy. Prostě všechno.

Primátorka

Budoucí primátor zdědí například kauzy Opencard a Blanka. Divím se, že znovu kandidují i ti, kteří jsou součástí problému. A vůbec, pojďme to vzít z gruntu. Podle mě by každý člen rady, primátor, náměstci a ti, kteří rozhodují o investicích a rozpočtu, měli projít bezpečnostní prověrkou NBÚ.

Nejdřív požádám ministra Chovance o ochranku. Pak se začnu pečlivě dívat na uzavřené smlouvy, ať už se týkají pronájmů městského majetku nebo velkých projektů. Tím se svým týmem začnu.

A samozřejmě třeba na Královské cestě prověříme všechny nájemní smlouvy a podíváme se také, komu se prodávají obecní byty, kdo ze zastupitelů si pořídil nebo pronajal byt za výhodných podmínek, a jak vypadala „veřejná“ soutěž.

Očistíme Prahu od lobbistů. Světlem. Světlo je nejlepší dezinfekce. Všechno bych otevřela, včetně jednání rady. Je možné všechno zveřejnit a diskutovat s veřejností – včetně závažných rozhodnutí, a to i investičních. Elektronické nástroje na to máme.

Můj den

Začíná v 6, když jdu běhat s psem Yodou, o víkendu v sedm. Sprcha, snídaně, odjezd do úřadu anebo na schůzky. Večer se vracím kolem osmé. Když je čas, tak ještě posilovna, pak spánek. Na televizi nemám moc času. Někdy se ráda podívám na seriál, třeba na House of Cards, což je výborné politické školení, nebo Scandal, Game of Thrones. Ale nejlepší relax je pro mě sport.

Co umím nejlíp

Vím, že umím pracovat s lidmi a že je dokážu vést ke společnému cíli a taky je profesně vychovávat. Všichni, kdo kdy byli v mém týmu, se uplatnili. Ráda pracuju hlavně s mladými lidmi. Všechno, co jsem se kdy rozhodla dělat, jsme dělala s nadšením a s plným nasazením.

Rodina

Mám tři děti. Jakubovi je 28 a je kuchařem v Londýně, ve špičkové restauraci, o rok starší Martin dělá v IT firmě, Karolíně je 24 a studuje ekonomiku na zemědělské univerzitě. Když jsem odešla ze Slovenska, vychovávala jsem je sama, dnes jsou samostatní. Nebyla jsem úplně ta maminka, která s nimi chodila vždy na kroužky, to zvládali i sami. Vždycky byla teplá večeře, ale když jsem naučila děti vařit, tak to bylo na nich. Vařím ráda a myslím, že i dobře, po někom to ten syn musel zdědit... Vlastně jsem vždy řídila malý rodinný podnik a nikdy jsme nebyli v deficitu.

Média

Nečtu česká média, jen zahraniční, čtu literaturu, zahraniční servery. Dělám si soudy o lidech na základě své vlastní zkušenosti, ne na základě pomluv anebo novinových článků.

Jak bych se popsala dvěma slovy?

Univerzální voják.

Adriana Krnáčová

Kandidátka do zastupitelstva hlavního města Prahy

Náměstkyně ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudovala vědu o výtvarném umění a jazyky, později strategický a finanční management na Univerzitě DePaul v Chicagu. Pracovala v komerčním i neziskovém sektoru - za nejnáročnější ovšem považuje post výkonné ředitelky české pobočky organizace Transparency International, který zastávala v letech 2002 až 2007. Věnuje se sportu, politice, ekonomice, psaní a myšlení. Stále věří, že se snad lidi jednoho dne vzpamatují a poučí z chyb minulosti. Je spoluzakladatelkou občanského sdružení Veřejnost proti korupci, angažovala se v petiční výzvě Vraťte nám stát! A také ženou, která chce uzdravit Česko. Matka tří dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …