Krnáčová (ANO): Praha ocení režiséra Formana a profesora Chválu

04.04.2017 14:05

Rada hl. m. Prahy dnes souhlasila s udělením čestného občanství hl. m. Prahy filmovému režisérovi Miloši Formanovi jako zvláštního projevu úcty a ocenění mimořádných zásluh v oblasti filmového umění a šíření věhlasu hlavního města Prahy ve světě a stříbrné medaile hl. m. Prahy profesoru Jiřímu Chválovi jako zvláštního projevu úcty a ocenění mimořádných zásluh o rozvoj pražské kulturní scény a šíření české hudební tvorby a věhlasu hlavního města Prahy ve světě. Návrhy na ocenění musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Krnáčová (ANO): Praha ocení režiséra Formana a profesora Chválu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

„Čestné občanství je nejvyšší možné ocenění, které můžeme udělit, a jsem ráda, že alespoň takto můžeme panu Formanovi vyjádřit dík za to, jaké jméno naší kinematografii udělal ve světě. Profesoru Chválovi chceme tímto oceněním především poděkovat za jeho ohromný přínos v oblasti hudby. Kühnův dětský sbor vede již od roku 1967 a já vždy obdivuju lidi, pro které je jich práce zároveň i posláním,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

Filmový režisér, scénárista a herec Miloš Forman (původně Jan Tomáš Forman) se narodil v Čáslavi do učitelské rodiny jako nejmladší ze tří bratrů. Oba jeho rodiče zemřeli za války v nacistických koncentračních táborech. Po válce Miloš Forman nastoupil do internátní školy pro válečné sirotky v Poděbradech, poté studoval na scenáristiku pražské FAMU. Již během studií působil jako pomocný režisér a asistent Alfréda Radoka. V Československu do roku 1968 společně s Miroslavem Ondříčkem natočil několik úspěšných snímků.

Za normalizace legálně odešel do Spojených států amerických, aby pokračoval ve své filmové tvorbě. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých a významných amerických a světových filmových režisérů, úspěšných jak u diváků, tak kritiků po celém světě. Miloš Forman je mj. držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA ve stejné kategorii. V roce 1995 mu byla udělena medaile prezidenta České republiky Za zásluhy a je držitelem ceny Gratias agit ministra zahraničí České republiky. V současnosti žije na farmě Connecticutu se svou třetí manželkou Martinou Formanovou.

Profesor Jiří Chvála absolvoval obor dirigování na hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze. Po ukončení studia na katedře dále pedagogicky působil, v roce 1975 byl jmenován docentem a v roce 1986 profesorem oboru dirigování. Za více než 50 let působení na fakultě vyučoval celou řadu odborných předmětů a vedl sborové semináře doma i v zahraničí.

V roce 1967 profesor Jiří Chvála stanul v čele Kühnova dětského sboru jako jeho hlavní sbormistr. Navázal na mimořádný odkaz zakladatele sboru Jana Kühna a Kühnův dětský sbor dovedl na nejprestižnější světová pódia. Sbor se pod jeho vedením stal světovou špičkou, spolupracuje s předními osobnostmi hudebního světa, absolvoval řadu turné doma i v zahraničí. V současnosti sbor navštěvuje přes devět set členů a je tak největším sborem v České republice.

Profesor Chvála žije a pracuje v Praze, je čestným občanem městské části Praha 7.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…