Krnáčová (ANO): Pražská strojírna nebyla řízena dobře. Dokazuje to účetní uzávěrka

13.06.2017 15:53

Představenstvo Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) vzalo na vědomí výroční zprávu a schválilo účetní uzávěrku Pražské strojírny za rok 2016. Poukázala na závažné nedostatky v řízení bývalého vedení a generálního ředitele Vladimíra Říhy. Potvrdila se tak správnost rozhodnutí vedení DPP, které mu letos v únoru ukončilo manažerské působení.

Krnáčová (ANO): Pražská strojírna nebyla řízena dobře. Dokazuje to účetní uzávěrka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová

„Výsledky hospodaření poukazují na to, že Pražská strojírna nebyla řízena dobře, chování managementu bylo netransparentní a chybné, což dokazují i aktuálně zveřejněné hospodářské výsledky firmy. Na druhou stranu jsem ráda, že management Dopravního podniku ukázal, že není ochoten tolerovat tak obrovské ztráty v městské firmě, a že nepřehlíží špatná manažerská rozhodnutí svých zaměstnanců,“ říká Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy.

Pražská strojírna pod vedením Vladimíra Říhy, který stál v jejím čele téměř 10 let, zaznamenala loni hospodářskou ztrátu 33 milionů korun. „Je to důsledek chybné strategie minulého managementu naší dceřiné firmy, který se nepochopitelně obrátil se svou obchodní strategií exportu do nestabilního regionu na Blízkém východě a v severní Africe, zatížil společnost obrovskými náklady s nulovými tržbami, ale i kvůli zkreslování firemního účetnictví,“ říká generální ředitel a předseda představenstva DPP Martin Gillar. „Potvrzuje se tak správnost našeho rozhodnutí, kdy jsme začátkem letošního roku ukončili manažerské působení v Pražské strojírně s Vladimírem Říhou, jenž se dopustil závažných pochybení,“ dodává Martin Gillar s tím, že Pražská strojírna zaznamenala růst provozních nákladů a rostoucí výši zadlužení.

Představenstvo DPP také se znepokojením vzalo na vědomí informaci o výrazném poklesu tržeb Pražské strojírny. Zatímco ještě předloni dosáhly tržby 422 milionů korun, loni to bylo pouze 340 milionů. „Jsme rádi, že nové vedení Pražské strojírny tlačí na úspory v nákladech, kdy se očekává pozitivní hospodářský výsledek už v letošním roce,“ říká Gillar. Jedním z prostředků, jenž má pomoci k odhalení dalších nehospodárností v Pražské strojírně, je probíhající forenzní audit společnosti Ernst & Young. Prověřuje se období od roku 2012 do loňska. Aktivitami bývalého vedení se v současné době zabývají mj. i orgány činné v trestním řízení. Pražská strojírna je dceřinou firmou DPP, která má na starosti výrobu výhybek a kolejových křížení zejména pro provoz tramvají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.