Krumer (SPOZ): Čeština vyjadřuje naši svébytnost

16.08.2020 16:54

Nedávná sešlost byla opravdu i symbolicky na vodě, tentokrát na vodě Vltavy jako Duhová plavba. Její součástí byl i seminář kde se transgender menšina vymezila proti českému pravopisu.

Krumer (SPOZ): Čeština vyjadřuje naši svébytnost
Foto: archiv politika
Popisek: Vladislav Krumer

Nedávná sešlost byla opravdu i symbolicky na vodě, tentokrát na vodě Vltavy jako Duhová plavba. Její součástí byl i seminář kde se transgender menšina vymezila proti českému pravopisu a svoje požadavky na změnu prezentovali v článku Prague Pride Ne/binární čeština, ve kterém psali: „Pojďme prozkoumat možnosti českého jazyka! Přestože je hodně rigidní a nebinárním lidem ztěžuje mluvit o sobě tak, jak by si přály*i, není vše naprosto beznadějné. Zmíníme střídání rodů, onikání nebo nové tvary slov. Cílem této diskuze je upozornit na skutečnost, že ruku v ruce s vývojem společnosti se musí vyvíjet i jazyk, který popisuje naše prožívání. Na této změně přece není nic nepřirozeného".

Na celou akci jim dal primátor Hřib milion korun z rozpočtu Prahy a další servis.

Pletou si tím význam i obsah vývoje společnosti a mělo by se skoncovat s nátlakem a nepodporovat stále se zvyšující požadavky menšin. Jsme tolerantní národ, rovnost u nás mají i menšiny a nikdo je nediskriminuje, spíš je to naopak. Pokud se občané slušně chovají a ve veřejném prostoru dodržují základní společenské normy a pořádek, tak co si kdo dělá doma, je každého věc. Ale ani na češtinu si sahat nedáme. Pokud se to někomu nelíbí, tak ať se odstěhuje tam kde je to zvyklostí a bude spokojen, i v Evropě jsou takové státy. Jsme Česká republika s naší tradicí a kulturou a čeština která se vyvíjela a uchovala po staletí je základem naší svébytnosti. Musíme dělat všechno pro to, aby se i za sto let u nás mluvilo a psalo česky, bez ničení naší řeči tvořenou a chráněnou po staletí. Přežila a překonala i těžké doby, krása češtiny a její košatá vyjadřovací schopnost se nesmí ničit jejím zjednodušováním a přizpůsobováním jiným jazykům různými nesystémovými změnami, germanismy, anglikanismy a jinými ismy. Jít k volbám a volit SPD je jedna z cest jak zachovat naši řeč, tradice a národní stát nejenom pro současnou generaci, ale i pro naše potomky.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu PaedDr. Vladislav Krumer

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.