Krutáková (STAN): Nelze opomenout negativní dopad na životní podmínky obyvatel

28.11.2019 15:03

Projev na 39. schůzi zasedání Poslanecké sněmovny ČR 28. 11. 2019 k návrhu poslanců Jany Krutákové, Věry Kovářové, Vojtěcha Munzara, Heleny Langšádlové, Lenky Kozlové, Přemysla Mališe, Mariana Jurečky, Petra Dolínka, Leo Luzara a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů

Krutáková (STAN): Nelze opomenout negativní dopad na životní podmínky obyvatel
Foto: Repro Youtube
Popisek: Poslankyně STAN Jana Krutáková

Dobré dopoledne. Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás krátce seznámila s návrhem novely zákona o vnitrozemské plavbě, se sněmovním tiskem 604, kde se jedná o vyjmutí části toku řeky Berounky ze seznamu využitelných dopravně významných cest.

Návrh novely byl již předložen formou pozměňovacího návrhu v rámci takzvané vodácké novely tohoto zákona. I když byl po projednání Sněmovnou schválen, jako celek tento zákon po vrácení Senátem neprošel. Proto jsme znovu navrhli tuto samostatnou novelu, která byla podpořena všemi politickými stranami ve Sněmovně. Shoda na tomto návrhu trvá.

Technicky bych vás chtěla seznámit ještě s tím, co tento návrh obsahuje. Jedná se o vyjmutí části toku Berounky z dopravně významných cest od kilometru 37, tedy zhruba od obce Liblín po přístav v Radotíně. Město Praha, starostové i obyvatelé obcí z povodí Berounky vyžadují toto vyjmutí již od roku 2015, kdy bylo vysloveno společné nesouhlasné stanovisko dotčených obcí.

Děkuji. Tento investiční záměr splavnění by vyžadoval rozsáhlé úpravy koryta řeky, vybudování několika vodních stupňů a rovněž tak není prokázána ekonomická výnosnost tohoto záměru. Naproti tomu by došlo k nevratnému zásahu do cenného přírodního charakteru krajiny v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, Český kras, přírodních rezervací Karlštejn, Koda a Tetínské skály.

Nelze také opomenout negativní dopad na životní podmínky obyvatel v této lokalitě.

Tímto návrhem novely zákona upřednostňujeme zachování krajiny podél řeky a přírodního dědictví nad možností splavnit řeku pro větší lodě, jejichž přínos není adekvátní vzhledem k tomu, jakou škodu by mohl napáchat v krajině.

Vzhledem k tomu, že jde o jednoduchou novelu, která byla již projednána jako pozměňovací návrh a schválena jako pozměňovací návrh, navrhuji, aby tato novela byla schválena již v prvním čtení podle § 90 jednacího řádu Sněmovny.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině