Kuba (ODS): Rusnokova vláda zvýší počet nezaměstnaných

17.07.2013 20:22

Nastupující vláda rozhodla o zvýšení minimální mzdy. Je to první z kroků, kterými vláda dává najevo, že je vládou jasně levicovou a plní zadání Miloše Zemana.

Kuba (ODS): Rusnokova vláda zvýší počet nezaměstnaných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Zvýšení minimální mzdy je klasický socialistický nástroj, který bohužel nejvíce poškozuje ty, kterým má pomáhat. Minimální mzdu dnes pobírají zhruba dvě procenta pracujících. Do této skupiny lidí patří zejména ženy středního věku bez maturity, které zastávají práci například uklízeček, a mladí muži bez maturitního vzdělání pracující jako pomocní dělníci. Tedy ti, kteří jsou na trhu práce nejzranitelnější. Lidé s minimálním vzděláním a lidé handicapovaní. Pokud se podíváme, jak se vyvíjí podíl minimální mzdy ke mzdě průměrné, zjistíme, že minimální mzda dosahovala v prvním čtvrtletí roku 2013 asi 33 procent průměrné mzdy. Tento poměr je tedy mimochodem velmi podobný tomu, který byl zaznamenán uprostřed vlády Miloše Zemana, dnes vehementního zastánce navýšení minimální mzdy. Také je třeba říci, že tento podíl se liší v jednotlivých regionech. V krajích, kde jsou nižší platy a vysoká nezaměstnanost, je tento podíl vyšší, například vKarlovarském kraji až 39 procent. Každé zvýšení minimální mzdy přitom neznamená jen samotné navýšení mzdy, které se prezentuje zaměstnancům, ale zahrnuje také zvýšení odvodů, které musí zaměstnavatel za zaměstnance zaplatit. To povede ke zvýšení ceny práce, kdy se firmy budou muset rozhodnout, zda se jim za nových podmínek ještě vyplatí takového člověka zaměstnávat. Dochází k nárůstu nezaměstnanosti a tím opět k nárůstu výdajů, které musí stát vyplácet z daní všech občanů na sociálních dávkách.
 
S ohledem na zmíněné regionální rozdíly v úrovni mezd a pracovního trhu postihne navýšení minimální mzdy nejvíce regiony, kde je míra nezaměstnanosti nejvyšší. Právě tam budou lidé přicházet o práci a končit na dávkách sociální podpory.
 
ODS dlouhodobě tvrdí, že minimální mzda je neefektivním zásahem do trhu práce, který je v době recese a vysoké nezaměstnanosti kontraproduktivní, zatíží firmy dodatečnými náklady a postihuje zejména v chudších regionech nejvíce rizikovou skupinu zaměstnanců. Z tohoto pohledu je toto opatření také asociální.
 
Na závěr poznámka. Pokud se ČSSD a levice stále odvolávají na skandinávské země, je třeba připomenout, že země jako Švédsko, Finsko či Dánsko institut minimální mzdy vůbec neznají.

MUDr. Martin Kuba
předseda strany
ministr průmyslu a obchodu
zastupitel statutárního města
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.