Kubásek (ANO): Jihomoravský kraj se zapojí do projektu LIFE "AirCzechia"

21.09.2017 18:34

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje schválilo na svém zasedání 21. září 2017 zapojení do integrovaného projektu LIFE "AirCzechia", který pomůže naplnit cíle Programu zlepšování kvality ovzduší a přispějí ke snížení emisí a ke zlepšení kvality ovzduší

Kubásek (ANO): Jihomoravský kraj se zapojí do projektu LIFE "AirCzechia"
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

"Kvalita ovzduší je veřejným zájmem Jihomoravského kraje, a proto vnímám potřebu jejího řešení za velmi naléhavý problém, který je i přes prokazatelná zlepšení v uplynulých letech velmi zkresleně vnímán veřejností. Projevuje se to odklonem způsobu vytápění od ušlechtilých paliv k pevným palivům různé kvality, což vede k nárůstu emisí znečišťujících látek z vytápění domácností. Ty jsou pak v kombinaci se zhoršenými rozptylovými podmínkami v zimním období skutečnými viníky špatné kvality ovzduší v malých sídlech našeho kraje. Věřím, že tento projekt tak přispěje k lepší informovanosti a osvětě v otázkách ovzduší," uvedl Miroslav Kubásek, radní pro životní prostředí.

Veškeré výstupů z tohoto integrovaného projektu budu prostřednictvím Ministerstva životního prostředí aktivně předávány na další obce a kraje, které nejsou součástí tohoto projektu a také mezi zahraniční strategické partnery. "Jihomoravský kraj navíc navrhl začlenit do návrhu projektu několik specifických opatření. Jedná se například o pilotní projekt zvýšené intenzity čištění komunikací ve vybraných prioritních obcích v brněnské aglomeraci, spočívající v pořízení speciálního zametacího vozu, který nejen účinně čistí komunikace, ale současně významně eliminuje prašnost včetně monitorování imisních koncentrací polétavého prachu v daných místech pro prokázání efektu tohoto opatření. Dalšími navrhovanými výstupy projektu budou návrhy opatření na snižování prašnosti v důsledku narůstající větrné eroze zemědělské půdy, či zohlednění specifik Jihomoravského kraje pro výhodnější návrh „kotlíkových dotací“ v následujícím programovém období tak, aby pro území kraje bylo alokováno více finančních prostředků a tento dotační nástroj mohl být dostatečně účinný ve snižování emisí z vytápění domácností." doplnil Miroslav Kubásek.

Předkladatelem a koordinátorem připravovaného integrovaného projektu je Ministerstvo životního prostředí, dalšími partnery projektu budou Ministerstvo dopravy, Hlavní město Praha, Ústecký kraj, Liberecký kraj Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, města Frýdek – Místek, Nymburk, Liberec, Hranice a Přerov. Z odborných institucí pak budou partnery Centrum dopravního výzkumu, v.v.i., Český hydrometeorologický ústav, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava a společnost Ekotoxa, s.r.o.

Celkový navrhovaný rozpočet programu LIFE "AirCzechia" je cca 435 mil. Kč, přičemž plnění pro území Jihomoravského kraje bude mít přímou finanční hodnotu cca 40 mil. Kč a finanční spoluúčast je pro Jihomoravský kraj na celé programové období 2018-2024 bude maximálně 17 mil. Kč.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…