Kubásek (ANO): Schválený rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2018 je přebytkový

14.12.2017 13:08

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje na svém zasedání 14. prosince 2017 schválilo rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2018. Rozpočet je sestaven jako přebytkový, příjmy jsou stanoveny v celkové výši 7,172 mld. Kč, výdaje pak 7,086 mld. Kč.

Kubásek (ANO): Schválený rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2018 je přebytkový
Foto: commons.wikimedia.org/OISV
Popisek: Miroslav Kubásek

Rozpočet vychází z ekonomické reality, k východiskům rozpočtu patřil mj. návrh zákona o státním rozpočtu České republiky, a z odhadu vývoje domácí ekonomiky na základě predikcí Ministerstva financí. Největší podíl výdajů směřuje do dopravy – 2,308 miliardy korun (33 %) - do dopravní obslužnosti i na investice a opravy krajské silniční sítě. Na vzdělávání je určeno 1,001 mld. korun (přibližně 14 % rozpočtu výdajů), pro zdravotnictví 722 milionů korun (10 %). Podrobný přehled rozpočtu výdajů podle oddílů je v příloze. Na financování dotačních programů je celkem určeno 299,4 milionu korun. Mezi nejvýznamnější dotační programy patří: Vodohospodářské stavby – kanalizace, ČOV, vodovody (75 mil. Kč), Dotace jednotkám sborů dobrovolných hasičů obcí (25 mil. Kč), Program rozvoje venkova (52 mil. Kč), Dotace v oblasti tělovýchovy a sportu (35 mil. Kč), Podpora rozvoje v oblasti kultury a památkové péče (28,5 mil. Kč). Zachovány zůstanou také dotační programy v oblasti rozvoje cykloturistiky, volnočasových aktivit, protidrogové prevence, domácí hospicové péče a další.

 

„I přesto, že je kraj zatížen stále se zvyšujícími mandatorními výdaji, podařilo se nám najít částku více než 600 milionů korun na investice a jsem rád, že panuje shoda v koalici na tom, jak je rozdělit. Dále bychom chtěli v příštím roce jednat o možnostech financování některých investičních záměrů, které jsou připravené k realizaci. Jedná se zejména o domovy pro seniory. Do budoucna je na krajích, aby jednali s vládou o větší zodpovědnosti k jejich rozhodnutím, tedy pokud je rozhodnuto například o navýšení platů, aby na tyto náklady byly vyčleněny finance ze státního rozpočtu. A k jednání je také možnost navýšení rozpočtového určení daní pro kraje,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Na financování projektů EU je určena částka 615 mil. Kč.

Mezi investice a velké opravy s největším plánovaným objemem finančních prostředků, které jsou přímo zahrnuty do rozpočtu 2018, patří:

  • opravy silnic a mostů (13,3 mil. Kč),
  • výkupy nemovitostí (80 mil. Kč, z toho výkup pozemků pod silnicemi SÚS JMK 40 mil. Kč a výkup pozemků pro obchvat Tuřan 20 mil. Kč),
  • projektová příprava investičních akcí SÚS JMK (45 mil. Kč),
  • technické vybavení SÚS JMK (35,4 mil. Kč),
  • rekonstrukce budovy Žerotínovo nám. 1 (54,5 mil. Kč),
  • stravovací zařízení Gymnázia a OA Bučovice (15,3 mil. Kč)

Na financování investičních akcí příspěvkových organizací, které nejsou jmenovitě součástí schváleného rozpočtu, byla v Investičním fondu JMK vytvořena rezerva v celkovém objemu 396,7 mil. Kč. V průběhu roku 2018 budou tyto prostředky použity na konkrétní účely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

14:07 Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě