Kubera (ODS): K moci se dostávají politici, kteří vyznávají silová řešení

21.08.2019 20:46

Projev předsedy Senátu Jaroslava Kubery na pietním aktu u příležitosti 51. výročí uctění památky padlých při okupaci Československa v srpnu 1968.

Kubera (ODS): K moci se dostávají politici, kteří vyznávají silová řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Vážené dámy a pánové, milí spoluobčané,

sešli jsme se dnes před budovou Českého rozhlasu, abychom uctili oběti okupace naší země vojsky Varšavské smlouvy v čele se Sovětskou armádou, v srpnu 1968. Jsem přesvědčen, že okupace Československa, 21. srpen, patří k nejvýznamnějším a nejsmutnějším výročím našich novodobých dějin.

Po roce 1989 jsme pevně zakotvili ve strukturách NATO a zprvu se zdálo, že naše bezpečnost, bezpečnost celé střední Evropy i Evropy jako kontinentu je pro vždy vyřešena.

Ukazuje se ale, že tomu tak není. Východní hranice kontinentu opět čelí rozpínavosti Ruska, jih kontinentu čelí přívalu uprchlíků a západ čelí oslabování jednoty evropských států.

K moci se dostávají politici, kteří vyznávají silová řešení, demokracie a respekt pro ně není nejdůležitější hodnotou v politice.

Abychom si uvědomili, jaké následky může mít tento proces, jsme zde. Na symbolickém místě, před budovou Rozhlasu, který sehrál tak důležitou roli v horkých prvních dnech okupace.

Vždyť v ony dny potupy, hořkého zklamání a prozření mnohých z nás, ve dnech bezmoci, pomáhali právě lidé v Československém rozhlase zdvihnout hlavu, semknout se a říci jasné NE sovětské okupaci.

Dnes dominují mediální scéně televize a především internet, sociální sítě, ale rozhlas zůstává a je významný prostředek informovanosti, vzdělávání, zábavy a sledování hudby.

Přišel jsem dnes spolu s vámi projevit úctu k mrtvým a zraněným ze srpna 1968 i k práci tehdejších rozhlasáků, ale dovolte mi, abych zároveň dnešním pracovníkům Českého rozhlasu popřál hodně úspěchů v jejich současné práci a zároveň jim popřál, aby ani oni, ani my, již nemuseli nikdy prožívat v těchto ulicích a v této zemi takové události, k jakým došlo v letech 1938, 1948 či naposled 1968.

Děkuji vám za pozornost i za to, že jste sem dnes přišli.

Dobrý den!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.