Kubera (ODS): Senátoři ODS plně podporují poslanecký návrh novely školského zákona

21.02.2018 22:46

Senátoři ODS plně podporují návrh na zrušení povinného roku předškolního vzdělávání a školky pro dvouleté děti

Kubera (ODS): Senátoři ODS plně podporují poslanecký návrh novely školského zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Senátorský klub ODS plně podporuje poslanecký návrh novely školského zákona, který ruší změny v oblasti předškolního vzdělávání zavedené vládou Bohuslava Sobotky, konkrétně povinnost mateřských škol přijímat děti od věku dvou let a povinný rok předškolního vzdělávání pro každé dítě. Senátoři ODS usilovali o zamítnutí těchto změn již v době jejich projednávání na půdě horní komory v dubnu roku 2016, a proto vítají současnou poslaneckou iniciativu a věří v její brzké schválení v Poslanecké sněmovně.

„Povinný rok předškolního vzdělávání je faktickým a nepřiznaným zavedením desetileté povinné školní docházky. Povinnost mateřských škol přijímat i dvouleté děti je byrokratický nesmysl, který zatěžuje nejen samotné mateřské školy, ale zejména obce. Tato povinnost by měla platit od roku 2020 a obce by tedy měly mít v tuto chvíli již dávno analýzu, kolik těchto dětí v tomto roce bude, aby připravily dostatečné kapacity. To ale samozřejmě není možné, protože budoucí rodiče by museli dávno nahlásit, kdy hodlají počít a kdy chtějí dát svého potomka do školky. Zároveň platí, že péče o dvouleté děti je spíše péčí zdravotní a ošetřovatelskou, přičemž účelem mateřských škol je primárně výchova a předškolní vzdělávání. Náklady na toto opatření a komplikace, které to školkám přinese, jsou tedy enormní a na jeho nesmyslnosti se shoduje řada odborníků, i zástupci samotných rodičů,“ uvedl k poslaneckému návrhu místopředseda Senátu PČR Jaroslav Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.