Kubera (ODS): Už jsem tady dlouho podobný legislativní zmetek neviděl

27.04.2016 19:26

Projev na 23. schůzi Senátu dne 27. 4. 2016

Kubera (ODS): Už jsem tady dlouho podobný legislativní zmetek neviděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Ještě jednou, dobrý den, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Jak tady bylo řečeno zpravodajem, mám vážné pochybnosti o tom, že všichni četli podrobně tento zákon. Podle jednacího řádu se s ním výbor zabýval opravdu po jednotlivém paragrafu, což se tady děje velmi málokdy, protože na to není čas.

Musím říci, že už jsem tady dlouho, ale podobný legislativní zmetek ještě neviděl. To je příklad přesně toho, jak zákon vypadat nemá!

Přečtu vám jenom kousky, paní předsedkyně by mě nemohla zastavit, kdybych přečetl zákon celý, což bych udělal nejraději. Ale budu číst jenom úryvky. Například písmena abecedy tady už vůbec nestačí, a to je jenom novela, to není nový zákon...

Takže za p) například v § 2 – prodejním úsekem, část prodejní plochy samoobslužné prodejny vymezená prodejním pultem.

Je-li pult bez přepážek nebo části prodejního pultu odděleny přepážkami a související prostory samoobslužné prodejny používané k úpravě a skladování potravin uváděných na trh v prodejním pultu, je-li pult bez přepážek nebo části prodejního pultu oddělené přepážkami. Tabákem listy a jiné přírodně zpracované nebo nezpracované části rostlin tabáku, včetně expandovaného a rekonstituovaného tabáku. Dýmkovým tabákem tabák výhradně určený pro užití v dýmce, který se může užívat prostřednictvím postupného spalování výrobcem nebo dovozcem výhradně určený pro užití v dýmce.

Za s) – tabákem určeným k ručnímu balení cigaret tabák, který spotřebitel nebo maloobchodní prodejce mohou použít k vlastnímu balení cigaret. Bezdýmým tabákovým výrobkem tabákový výrobek, jehož užití nezahrnuje postupné spalování, včetně žvýkacího tabáku, šňupacího tabáku a tabáku určeného k orálnímu užití.

Žvýkacím tabákem bezdýmý tabákový výrobek určený výhradně ke žvýkání.

Za v) – šňupacím tabákem bezdýmý tabákový výrobek, který může být užíván nosem.

Za w) – tabákem určeným k orálnímu užití všechny tabákové výrobky vyrobené zcela nebo částečně z tabáku, určené k užívání ústy, kromě těch, které jsou určeny k inhalaci nebo žvýkání, v prášku nebo ve formě jednozrnných granulí nebo v jakékoliv kombinaci těchto forem nabízené zejména v sáčkových porcích nebo porézních sáčcích.

Za x) – tabákovým výrobkem určeným ke kouření tabákový výrobek jiný než bezdýmý tabákový výrobek.

Za y) – cigaretou tabákový provazec, který se může užívat prostřednictvím spalovacího procesu, a to za prvé tabákový provazec, který se kouří v nezměněném stavu s výjimkou doutníků a doutníčků, za druhé tabákový provazec, který se jednoduchou neprůmyslovou manipulací vloží do dutinek z cigaretového papíru, nebo za třetí tabákový provazec, který se jednoduchou neprůmyslovou manipulací zabalí do cigaretového papíru.

Za z) – doutníkem tabákový smotek, který se může užívat prostřednictvím spalovacího procesu, lze jej kouřit v nezměněném stavu a s ohledem na jeho vlastnosti a očekávání běžného spotřebitele v nezměněném stavu, určen výhradně ke kouření a obsahuje za prvé krycí list ze surového tabáku, nebo za druhé trhanou tabákovou náplň s krycím listem obvykle barvy doutníku, jež kryje celý výrobek, popř. i filtr, avšak nikoliv náústek. V případě doutníků s náústkem, přičemž jeho jednotková hmotnost nebo náústku činí nejméně 2,3 g a nejvýše 10 g, a je-li obvod nejméně jedné třetiny délky aspoň 34 mm.

Za doutník se považuje rovněž výrobek skládající se částečně z jiných látek než z tabáku, který jinak splňuje podmínky uvedené v tomto písmenu.

Doutníčkem je doutník o hmotnosti nejvýše 3 g...

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská:  Pane kolego, neměl byste nás možná podceňovat, my jsme tento zákon četli...

Senátor Jaroslav Kubera:  Fakt, jo? Pak jsem zvědav, jak budete hlasovat...

Když jste ho četli, vynechám to a přečtu vám jenom tu část, kdy provozovatel potravinářského podniku, který uvádí na trh potraviny v provozovně s prodejní plochou větší než 400 m2 – všimněte si, že to je, tuším, jiná plocha než je u zavřených krámů o svátcích – je povinen potraviny, které nejsou v souladu s požadavky stanovenými tímto zákonem nebo přímo použitelným předpisem Evropské unie upravujícím požadavky na potraviny, ale jsou bezpečné, poskytnout bezplatně neziskové organizaci, která shromažďuje bezplatně potraviny, skladuje a přiděluje je humanitárním nebo charitativním organizacím, které poskytují potravinou pomoc klientům sociálních služeb. Tyto organizace určí ministerstvo rozhodnutím vydaným z moci úřední.

Potraviny určené klientům sociálních služeb musí být následně uváděny na trh pouze bezplatně.

Tady předkladatel zapomněl na zoologické zahrady, které jsou často na těchto potravinách závislé a bude tak vinen úmrtím několika zvířat v zoologických zahradách...

Úmyslně vynechávám ony krabičky, protože vlastně všichni se soustředili na to, že budeme mít na krabičkách nějaké obrázky.

Mimochodem, dnes ráno jsem si přečetl, že na rakovinu kůže zemřou čtyři lidé denně, to znamená víc než při dopravních nehodách. A přesto nikdo nenavrhl, aby ve všech prospektech cestovních kanceláří bylo upozornění, nejméně na 60 % plochy stránky, aby ti, kteří odjíždějí do teplých krajin, věděli, co je tam čeká.

Mimochodem, v Sovětském svazu kdysi byli "děžurnyje" na plážích, kteří otáčeli rekreanty tak, aby dlouho nebyli vystaveni slunci jenom z jedné strany.

Ta část, která mluví o potravinách neziskovkám, je, pane ministře, zjevně v rozporu s Listinou práv a svobod, jak uvádí správně legislativa, a bude nepochybně předmětem ústavní stížnosti. To totiž vede k tomu, že dnes jsou to jenom tyto potraviny, zítra to ale bude také textil, který ještě neprošel, neprodal se ani se slevami, takže někdo dá do zákona, že také budou povinni dodavatelé ho dodávat. No a pozítří to budou třeba televizory, kterých je také hodně a nejdou na odbyt, nedají se prodat.

Zákon o potravinách – a mohl bych pokračovat – je prostě snůška. Vím, že zčásti je to implementace. Pane ministře, kdybyste nám řekl, z jaké části je implementace a z které ne, my to nevíme. Usnesení Senátu sněmovna nedodržuje, takže my se nikdy nedozvíme, co je implementace a co je výmysl našich úředníků. To jedině někdo, kdo si dá tu práci, tak tam hledá, že to je nebo není implementace.

Ještě horší je, že zákon obsahuje přílepek, a Senát býval v minulosti na přílepky háklivý, paní senátorka Seitlová, vaším prostřednictvím, to ještě pamatuje, jak se tady bojovalo o přílepky. Tento přílepek je evidentní, týká se přípravků pro posílení mužnosti, kdy některým poslancům nevadily ani tak ty přípravky, jako to, že je prezentuje ďábel. A to já s nimi souhlasím, a proto jsem upozornil i navrhovatele reklam, aby tam dali místo ďábla andílka, protože to bude přijatelnější.

Některé poslankyně pak zase protestovaly proti reklamě na vložky a tampóny a podobné věci, že neumějí dětem vysvětlit, co to je. Ujišťuji vás, že děti jsou chytřejší než si myslíte. Děti, tuším už od 4. třídy, mají sexuální výchovu. Ty úplně malé děti se možná bojí toho čertíka, ale velké děti se čertíka nebojí...

A kromě toho mám jednu příhodu se časopisem "Bravíčko", kdy jsem si také naivně myslel, že děti nevědí. To byl časopis, kde byly písničky a hitparády a veprostřed byla stránka sexuální výchovy. A my jsme se tam se ženou po dvacetiletém manželství dověděli, že nejlepší milování je v období menstruace. Koukali jsme na to opravdu jako jója, do té doby jsme vůbec nic takového netušili, že něco takového existuje. Proto nepodceňujte děti. Děkuji od 4. třídy nepoužívají výrazu, který pan prezident měl pro Pussy Riot, ale používají jiného, také známého výrazu, který začíná na "p", ale ony chodí pod mým oknem, a já vždycky poslouchám, ta děvčátka a jenom žasnu. A když jsem se jich jednou zeptal, proč to dělají, říkaly, to ale není sprosté, to my jsme jenom zvyklé se tak bavit.

Podal jsem pozměňovací návrh, který vypouští přílepek, protože chci zabránit tomu, aby někdo musel podávat na to ústavní stížnost. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…