Kubera (ODS): Už jsem těch debat tady zažil hodně, od vyškrtnutí MDŽ po zrušení 1. máje

02.12.2015 12:10

Projev na 15. schůzi Senátu dne 2. 12. 2015

Kubera (ODS): Už jsem těch debat tady zažil hodně, od vyškrtnutí MDŽ po zrušení 1. máje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Svátky – to je svátek prostě! To je shoda, panečku! Tam se nikdo neodváží něco namítat. Máme jich stejně méně, než ti ostatní, což bychom si nějaké nepřidali!

Já už jsem tady dlouho a už jsem těch debat zažil hodně, od vyškrtnutí Mezinárodního dne žen, který neprošel, po zrušení 1. máje. Nikdy nic neprošlo a stále se přidává. Mě velmi zaujal pozměňovací návrh pana senátora Zdeňka Škromacha, který dodává další a další dny. Podívejte se do kalendáře, kolik máme takových dnů. Málokdo z vás ví, že třeba 23. září je Mezinárodní den úředníků. Víte to vůbec? To nesledujete! Prostě kalendář už nestačí, je mnohem víc významných dnů, než je dnů v kalendáři. Na některý den připadají až tři různé významné dny, protože je mnoho významných věcí. Takže máme Den boje proti tomu, Den boje proti onomu, Den boje za to...

Ale abych se vrátil k těm Velikonocům. Ony mají obrovskou výhodu. On to je jediný svátek, který je kontinuální, kdy to volno jaksi nepřipadne, tak, jako se to stává o Vánocích, na sobotu nebo neděli, ale vždycky to připadne na ty správné dny. Já jsem si ověřoval, zjistil jsem, že například Velikonoční pondělí není zdaleka tak významný den, jaký my mu přikládáme. Já, protože jsem z Boží vůle ateista, tak jsem se zeptal odborníků, oni mě poučili, že to vlastně vzniklo náhodou, posunem oslav. Ale máme tady třeba Zelený čtvrtek, kdy byla večeře Páně. Bylo by to hezké, kdyby bylo – čtvrtek, pátek, sobota, neděle, pondělí. Já jsem kdysi, když jsme to tady projednávali, říkal, že to je výborné, že to je souvislé volno, kdy můžeme pracovat na zahradách a domech. Bylo mi řečeno, že to nejde, protože na Velký pátek se nesmí kopat do země. Tak se dá dělat střecha, že jo. Ve čtvrtek budeme dělat zahradu a v pátek budeme dělat střechu, kopat nemůžeme. Říkám to proto, že ty svátky, můžete si namlouvat, co chcete, ztratily ten svůj původní význam. Dnes je důležité to volno! To volno je významné. Když to připadne tak, že svátek připadne na čtvrtek, tak si všichni vezmou v pátek dovolenou, aby si to volno prodloužili.

Měli jsme tady i zájem na tom, což v některých zemích je, že když svátek připadne na den pracovního klidu, tak se to volno posunuje. V některých zemích to mají tak, že když svátek připadne na neděli, tak je volno v pondělí. Když připadne na sobotu, tak je volno v pátek. To už by ministr financí asi nepřežil.

Ale mě spíš zaujalo, že pan ministr financí si stěžoval právě na tu hospodářskou ztrátu, že by chtěl nějakou kompenzaci. Já jsem na jednu přišel, ale myslím, že je neprůchodná, tak ji nebudu navrhovat. Jenom vám ji řeknu. Když jsme tady probírali ten zákon o tom, že nám stát bude určovat, kdy můžeme a nemůžeme nakupovat, a vybraly se tak zvláštně ty svátky, že tam například není 17. listopad. Ale co je horší, představte si, že Svátek práce, nejvýznamnější Svátek práce, není zařazen v tom zákoně mezi dny, kdy bude zavřeno! To znamená, že na Svátek práce ty pokladní, které jsme tady tolik chtěli ochránit, aby mohly být s tou rodinou, tak ony půjdou na Svátek práce do práce! Takže by se nabízelo řešení, že by Svátek práce se posunul mezi významné dny. Nebylo by volno.

Nebylo by volno. Odboráři by si vzali dovolenou, kdyby chtěli jít manifestovat, a my bychom ušetřili. A pak bychom mohli třeba udělat i ten Zelený čtvrtek, abychom měli čtvrtek, pátek, sobota, neděle, pondělí, to by bylo opravdu hezké. Ale protože vím, že tady se nenajde nikdo – já vím jen o jenom senátorovi, který nebude pro to z principu hlasovat – my ostatní si všichni rádi to volno uděláme.

Mimochodem, Zelení navrhují, že by se měla zkrátit pracovní doba a povolit marihuana. To je taky dobrý nápad. Že prý moc pracujeme. Myslím, že si mnozí pamatujeme, když jsme pracovali ještě v sobotu. V sobotu se chodilo do školy a do práce. Pak byla každá druhá volná, pak byla každá volná. A už se zvažuje, že by mohly být volné pátky, protože práce je málo, takže bychom zaměstnali víc lidí.

Takže já nebudu nic navrhovat, jenom vám dávám úvahu, jestli se opravdu do budoucna nad tím nezamyslet. My jsme tehdy narazili na Vánoce. Tam, když jsou ty dva svátky za sebou, tak je to problém, kam to přesunout. Pak je to v červenci, taky máme dva svátky za sebou, kde je trochu problematické, jak to o tom víkendu udělat. Ale jiné státy to vyřešily, tak bychom to v budoucnu mohli vyřešit také. Nejhorší je, když svátek připadne na středu, protože máte narušený celý pracovní týden. Lidi si pak vezmou dovolenou dokonce ve čtvrtek, pátek, a podnikatelé mají problém. Ne proto, že by museli platit, ale proto, že nemají lidi.

Tak vám přeji úspěšné hlasování o svátcích. Je to jeden z bodů, který je takový předvánoční a milý... Hezké Vánoce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…