Kubera (ODS): Zatímco my si tady budeme povídat, do Řecka připluje několik tisíc imigrantů

02.03.2016 13:58

Projev na 19. schůzi Senátu dne 2. 3. 2016

Kubera (ODS): Zatímco my si tady budeme povídat, do Řecka připluje několik tisíc imigrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Dobrý den, vážený pane premiére, vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové. Já jenom několik takových zmínek, které mě zaujaly. Předevčírem jsem viděl takový úžasný obrázek v nějakých novinách, kde paní kancléřka Merkelová běhá jako veverka v takovém tom kolečku a na těch špriclíčcích je napsáno "summit, summit, summit"... Jinými slovy – zatímco my si tady o tom budeme povídat, tak do Řecka připluje několik set, možná tisíc imigrantů. Ono to velmi souvisí s těmi sociálními dávkami. To byl hlavní bod toho jednání, který je zcela marginální v té situaci, v které se nacházíme. Ten byl pro nás nejdůležitější. Pan premiér po návratu projevil obavy, aby Brexit nevyvolal "Czexit", aby náhodou nezačaly v ČR diskuse o tom, jestli také ČR by měla vystoupit. A tuším, že řekl, že pokud on bude premiérem, nepřipustí referendum, kdyby ho případně někdo navrhoval, což mě potěšilo, protože jsem úhlavní přítel referend. Referenda považuji za věc, která do právního řádu nepatří, protože ona většinou končí 50:50 nebo 51:49, takže polovina je neuspokojena.

Co by mě bývalo bylo potěšilo, kdyby pan premiér připodepsal dopis britského premiéra a požadoval ne výjimky pro Velkou Británii, ale reformu EU ve smyslu požadavků Velké Británie. Ta by zvýšila konkurenceschopnost. Protože podívejte se, jaké tady máme materiály – sdělení Komise o lepším sousedství a podobné nesmysly, které v této pohnuté době nemají žádný praktický význam, a Evropa chrlí směrnice, jako by se nic nedělo!!! Dennodenně vychrlí těch 9 tisíc úředníků, nebo kolik tam je, další a další směrnice, které jenom komplikují život těm evropským státům, a to je to, co tu Británii štve – a štve to i nás, tedy některé, kteří si nemyslíme, že hlavní jsou sociální dávky, které jsou mimochodem jednou z příčin migrační krize. Ti lidé tam přece nejedou pracovat! Oni tam jedou za těmi dávkami, protože ona práce pro ně nebude. Takže okamžitě se zapojí do toho systému. Mimochodem – Německo a Rakousko druhý den po tom summitu vyhlásilo, že udělá něco podobného, co Británie. Že také nechce jenom platit sociální dávky. Takže my si tady vyprávíme a věci jdou jaksi trošku mimo nás.

Pokud jde o uprchlickou krizi, nezvládá se vůbec nic. My si tady namlouváme, že máme řešení. Žádné nemáme. A kdo viděl záběry z Makedonie, tak cítí, že to řešení bohužel není jiné než násilné. A dokonce ani to násilné nemá řešení, protože Evropa při své korektnosti použití zbraní zapovídá, naopak – snaží se řešit to, co my už jsme si tady jednou zažili, že nejprve uděláme summit v Čierne pri Čope, když nebudete plnit podmínky, tak vám tam pošleme pohraniční stráž, která vám tam udělá pořádek za vašeho velení, jak stojí v tom materiálu, že velitelem musí být ten Řek, ale my tam můžeme ty složky ozbrojené poslat i bez jeho souhlasu. Ale zkuste si představit reálnou situaci, kdyby v té Makedonii, když tam ti imigranti prorazí ten plot, a bude jich 5 tisíc, proti nim bude stát 10 ozbrojených policistů, tak i kdyby nakonec vystřelili, tak první, co bude, je ušlapou, seberou jim ty zbraně a postřílí je. Prostě tam nejde, když tam bude proti vám stát – ty děti oni samozřejmě mají tam vepředu, aby občas ten slzný plyn zasáhl i to dítě, což bude hned ve všech světových médiích.

Takže když se vrátím k tomu, kdo má to řešení v ruce, v ruce ho má OSN. OSN má hodně povídání o tom, dokonce vysocí komisaři OSN pro uprchlíky kritizují ČR a Evropu, jak se málo stará.

Představte si situaci, kdyby Rada bezpečnosti přesvědčila členské státy OSN, aby se podělily o ty kvóty, aby milion do Indie, milion do Číny, půl milionu do Spojených států, půl milionu do Kanady. Panečku, a je po krizi! Krásně by se nám to rozptýlilo. Ale místo toho vysocí komisaři velmi často pocházející ze zemí, kde lidská práva zrovna nejsou úplnou prioritou, kritizují ČR a V4, jak se zachová. Samozřejmě, a to je potěšitelné pro pana premiéra, dojde na to naše řešení.

Postupem doby dojde na to naše řešení, protože to evropské řešení nemá. To jsou povídky, povídky, povídky.

Já jsem tady minule mluvil o tom, že Turecko dostane nejprve 3 miliardy, potom 6, dnes už se mluví o 9, o 10. Ty peníze se někam ztratí a pan prezident, když bude chtít, tak otevře ty hranice a pošle sem všechny zcela volně – a my s tím vůbec nic neuděláme.

Takže znovu opakuji, ta situace racionální řešení nemá. Kdo vypráví o tom, že má, tak vědomě veřejnosti lže. My jsme už překročili Rubikon a ještě se chováme tak, jako když vám teče voda střechou a vy dole uklízíte v garáži. To první je zastavit ten... Přece musíme nejprve zastavit ten přísun, to neumíme. Pak bychom měli údajně tedy rozdělit imigranty na ekonomické a neekonomické – kdo to bude umět, kdo to bude dělat a jak, podle čeho to pozná? Je to nesmysl! Oni jsou většinou ekonomičtí. Samozřejmě, jak se ta fáma rozšiřuje, tak budou přibývat ti ze států, o kterých ještě netušíme, kteří začnou chodit. Protože zjistí, že je to docela dobré.

Stačí se podívat na čísla. Mimochodem, ty první kvóty – ti, kteří vás kritizují, pane premiére, tak já neumím ta čísla přesně, ale ty státy, které se zavázaly, myslím, v té první vlně těch kvót, tak přece nikoho nepřijaly. To číslo, tuším, je 600, nebo takové nějaké, z toho množství 160 nebo kolika tisíc. Takže ty, co vrkají v té Unii, ty staré členské státy, nikoho nepřijaly. A kritizují nás, že jsme také nikoho nepřijali. Kdyby oni všichni už si to rozdělili, tak by pak oprávněně mohli říkat: A co vy? Proč se k nám nepřipojíte? Ale oni neudělali také vůbec nic. On je totiž nechce nikdo. Nechce je Francie a všichni říkají tak potichu, ale jenom na chodbě: Když si je tam ta paní kancléřka pozvala, tak ať se o ně teď postará. Je to stejné, jako když si soused, jak už jsem tady jednou zmínil na Facebooku, pozve na narozeniny 300 dětí – a ony už se nevejdou na jeho zahradu, tak se přesunou na moji zahradu. On říká: Musíte uvolnit vrátka, protože mně už se tady nevejdou. To je sice hezké, ale my musíme bojovat za to, aby to takto nebylo. Ale já na rovinu říkám, že já žádné řešení neznám. A kdo si myslí, že nějaké znám, tak lže.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…