Kubíková (R2014): Hudečkova parta v úzkých. Pražské stavební předpisy jsou průšvih

27.09.2014 20:55

V kritice pražských stavebních předpisů se Hudečkova parta dostává do úzkých – v sebevražedném pudu povolává na pomoc Českou komoru architektů (ČKA).

Kubíková (R2014): Hudečkova parta v úzkých. Pražské stavební předpisy jsou průšvih
Foto: RESTART 2014
Popisek: RESTART 2014

Zasvěcené nepřekvapí, že na tiskové konferenci polovina účastníků za ČKA právě svlékla tričko Prahy, neb jsou spoluautory z tolika důvodů kritizovaného dílka, aby se snažila přesvědčit už v tričku ČKA diváka, jak se objektivní komora nezaujatě snaží zklidnit vášně! 

Jak to tedy je? Není vůbec pochyb o tom, že  tzv. OTPP (VYHLÁŠKA č. 26/1999 Sb. hl. m. Prahy o obecných technických požadavcích na výstavbu v hlavním městě Praze) bylo třeba novelizovat. Nakonec, již předchozí ředitelka Stavebního úřadu měla novelu připravenou. Hudečkova parta však roztáhla křídla a ve jménu zbrklosti a zmatečnosti vyrobila předpis, který nyní zaměstnává odborníky, politiky i média. Z procesního hlediska ne zrovna šťastně a určitě na hraně zákona spojila účelově dva předpisy v jeden – obecně technické podmínky pro výstavbu a vyhlášku 501/2006 Sb. Vyhláška o obecných požadavcích na využívání území.

K prvému má zmocnění ze zákona a tradici pražských předpisů, druhý, celostátně platný předpis, modifikuje účelově  do společného nařízení hl. m. Prahy a kodifikuje tak řadu termínů i zásad, které by jinak měla projednat až po zpracování nového územního plánu, který zavádějícím způsobem nazývá metropolitním. Faul na občana, malá domů aneb co je doma, to se počítá. Jaképak projednávání s veřejností a orgány státní správy. Od nových OTPP se skutečně očekávalo zapracování pražských specifik a odchylek, nikoli však, že celostátní předpis bude zcela ignorovat. Specifická je vazba na nehotový, neschválený nový územní plán, chybí však provázanost na územní plán současně platný, což je rarita a poměrně závažný oříšek k rozlousknutí pro úředníky po 1. 10. 2014.

Rovněž pro notifikaci z EU si vyrobili pánové vlastní právní názor. Co na tom, že jiný názor zastává nadřízený orgán – Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Nevyčkají ani na zúřadování dotazu do Bruselu, neb oni ví... Občan a investor je tak již po několikáté uveden do stavu právní nejistoty a po 1. 10. nebohý úředník stavebního úřadu – jeho rozhodnutí dle Poslanecké sněmovny mohou být v budoucnu zneplatněna se soudní dohrou.

A to vše je jen předehra k tolik diskutovaným novým „objevům“ v možnostech rozvoje Prahy – vedle vágní dikce zakládající korupční potenciál typu „obvykle“ apod. vidím jako absolutní pohrdání geniem loci možnost zahušťování centra nekvalitní výstavbou a snížení podmínek zajištění parkování. Řada dalších nesmyslů z nařízení je již pravidelně citována a praktické dopady velmi kritizují představitelé městských částí i stavebních úřadů. V mnohém skutečně předpis změkčuje dosud platné normy (to by mělo být Bruselem potvrzeno!), což je krokem špatným směrem.

I politicky je postup výrazem arogance – na poslední chvíli, přes silnou negativní odezvu ze zastupitelstva, účelově, bez pokory k městu a občanovi.

Ing. Světlana Kubíková,
kandidátka hnutí Restart 2014 na primátorku hl. m. Prahy

reklama

autor: RESTART 2014

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.