Kubisková (Přísaha): Fialův totální paskvil. Naše rodina byla rok pod policejní ochranou

28.11.2022 12:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zákonu o ochraně oznamovatelů.

Kubisková (Přísaha): Fialův totální paskvil. Naše rodina byla rok pod policejní ochranou
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Chcete důkaz, že Fialova vláda záměrně kryje korupčníky? Tady je!

Všichni jistě znáte příběh naší rodiny. Můj manžel, který je dnes asi nejznámějším českým whistleblowerem (oznamovatelem korupce) se kdysi rozhodl dojít dobrovolně na policii a rozkrýt skupinu kolem Ivo Rittiga. Naši rodinu, včetně dětí, to stálo téměř rok strávený v policejní ochraně. Proto je pro mě institut tzv. whistleblowerů, tedy oznamovatelů trestných činů tolik důležitý.

Doteď u nás neexistoval žádný zákon, který by takové lidi chránil. Přestože už v roce 2019 vešla v platnost Evropská směrnice o ochraně oznamovatelů trestných činů, kterou měly jednotlivé státy zavést do svého právního systému do roku 2021, naše vláda nic neřešila. Až teď s ročním zpožděním se konečně rozhodla konat. S velkým napětím jsem sledovala, jak dopadne návrh zákona o ochraně oznamovatelů, který tento týden vláda schvalovala. A výsledek? Totální paskvil!

Zákon, který by měl sloužit k podpoře rozkrývání trestné činnosti a ochraně lidí, kteří se jí nebojí nahlásit, je napsaný tak, že oznamovatele spíše odradí. Je v něm totiž mnoho trhlin. Ochrana se nevztahuje na všechny trestné činy, ani přestupky a nezajišťuje ochranu anonymním oznamovatelům. Ti tak nebudou mít jistotu, že budou ochráněni před možným postihem od svého zaměstnavatele a trestnou činnost raději ani nenahlásí. To je celé špatně.

Zákon je zkrátka napsaný tak, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá". Jinými slovy tak, abychom vyhověli požadavkům Evropské unie, ale aby se korupční prostředí u nás ochránilo.

Jak by taky ne?  Když je autor návrhu, ministr Blažek (alias don Pablo) sám ve střetu zájmů. Je totiž prověřován Policií pro podezření z korupce a kupčení s brněnským městským majetkem.

Proti návrhu zákona se ohradila řada protikorupčních organizací jako Transparency International, Rekonstrukce státu a Oživení a nesouhlasí s ním dokonce ani samotná Rada vlády pro potírání korupce.

Přísaha jednoznačně podporuje boj proti korupci a nesouhlasí s podobou zákona, který vláda předložila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…