Kubisková (Přísaha): Systém, ve kterém se lidem vyplatí pracovat. Bez toho to nepůjde

20.09.2023 19:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cestě, jak dosáhnout fungujícího státu.

Kubisková (Přísaha): Systém, ve kterém se lidem vyplatí pracovat. Bez toho to nepůjde
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Na tiskovce jsem to řekla jasně: Kdo dodržuje pravidla, musí se mít dobře! Ať už je to zaměstnanec, živnostník, senior, rodič, zdravotně postižený, nebo kdokoliv jiný. A jak toho dosáhneme?

Zachováme věk odchodu do důchodu na 65 letech a těm, kdo svůj život zasvětili mimořádně náročným profesím, umožníme dřívější odchod do penze. Dorovnáme nízké důchody žen a seniorům, kteří se dobrovolně rozhodnou pracovat i po 65. roce věku, zvýšíme za každý odpracovaný rok navíc důchod o 1%.

Podpoříme rodiny s dětmi a nastavíme podmínky, aby se mladí lidé nemuseli bát mít děti. Zvýšíme rodičovský příspěvek na 400 tisíc (o výši inflace) a zavedeme jeho pravidelnou valorizaci. Posílíme kapacity předškolních zařízení a podpoříme větší využití sdílených, částečných a zkrácených úvazků. K tomu vytvoříme nové flexibilní úvazky, čímž rodičům umožníme dřívější návrat na trh práce.

Pro lidi s nejvážnějším zdravotním postižením zavedeme pátý stupeň příspěvku na péči a postaráme se o jeho zvýšení a postupnou valorizaci. Posílíme také kapacity terénních i stacionárních sociálních služeb, aby je potřební mohli čerpat v přirozeném prostředí a patřičném rozsahu.

Chceme dostupné a cenově přijatelné bydlení pro všechny. Proto zrychlíme a zjednodušíme proces nové výstavby a pomůžeme obcím ve velkém stavět obecní a startovací byty. Prosadíme zákon o sociálním bydlení, nastavíme jasná pravidla pro krátkodobé pronájmy (AirBnB) a podpoříme nájemní a městské družstevní bydlení pro ty, kteří nedosáhnou na hypotéku.

Zastavíme konečně zneužívání sociálních dávek a zlepšíme fungování úřadů práce. Odstraníme byrokracii, zdigitalizujeme systém sociálních dávek a provedeme jejich revizi a zjednodušení. Tím umožníme zaměstnancům Úřadu práce, aby místo zbytečného papírování mohli chodit častěji na namátkové kontroly. K tomu zavedeme teritorialitu exekucí, abychom rozbili sítě exekutorských gangů.

Nastavíme zkrátka takový systém, ve kterém se lidem vyplatí pracovat, a ne naopak a kde pomoc dostanou jen ti, kteří jí skutečně potřebují. Kdo ctí pravidla, bude se mít dobře a ten kdo je porušuje, na toho si posvítíme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Počítám, že vyslání jasného signálu nebude stačit

12:06 Rajchl (PRO): Počítám, že vyslání jasného signálu nebude stačit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k projevu premiéra Fialy k státnímu svátku 8. května