Kučera (TOP 09): ANO podlehlo lobby automobilek, ničí živnostníky i venkov

13.05.2015 18:49

Poslanec a ekologický expert TOP 09 Michal Kučera doporučí celému poslaneckému klubu, aby nepodpořil zákon ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který podlehl lobby automobilek.

Kučera (TOP 09): ANO podlehlo lobby automobilek, ničí živnostníky i venkov
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

Ministr chce totiž uvalit ekologickou daň na automobily staré 10 let A vybrat od lidí další peníze.

„Je to nesmyslný a nespravedlivý zákon, který slouží jen k tomu, aby ministr Brabec vybral od lidí další peníze. Doporučím celému poslaneckému klubu, aby návrh nepodpořil,“ říká poslanec TOP 09 Michal Kučera, který se věnuje zejména ekologické problematice.

O nic jiného, než o vytahování peněz z lidí, totiž v Brabcově návrhu nejde. Nově se má platit i za registraci automobilů vyrobených před rokem 2005. „K celému návrhu neproběhla dostatečná odborná debata. Přitom se jedná o normu s neuvěřitelným dopadem na tisíce lidí. Ministři si tu shání peníze na své socialistické pokusy. Nakonec to zaplatí občané. Navíc nová daň negativně dopadne na živnostníky i lidi dojíždějící za prací,“ pokračuje Kučera.

Novela zákona dopadne i na majitele aut, kteří své vozy běžně používají na cesty do práce nebo za živností a splňují podmínky provozu, tedy emisní limity EURO 3. Mnoho těchto aut má poměrně málo najeto. Patří mezi ně například i Fabie, se kterou se jezdí jednou za čas na chalupu. „Pokud chce ministr Brabec řešit otázku staršího vozového parku, tak by měl majitele aut pozitivně motivovat, a ne trestat. Zvyšovat daně, tvářící se jako ekologické, je navíc nespravedlivé. Trestá všechny řidiče, ať už projezdí jakékoliv množství pohonných hmot. Nevyužívá férovější spotřební daň, a přesto chce zavést takový nesmysl,“ dodává Kučera.

„Celý takzvaný věcný záměr není nic jiného než úspěšný lobbing automobilek, který nemá s ekologií nic společného. Nejvíce mi to připomíná zavádění socialistického šrotovného, které bylo stejně nesmyslné,“ podotýká dále Kučera.

Dopady na venkov diskutovalo i předsednictvo TOP 09 a zabýval se jimi také expert na tuto oblast a poslanec TOP 09 Herbert Pavera. „Venkov bude výrazně postižen a není to nic jiného, než jeho likvidace. Ministr zřejmě nechápe, že tu lidé dojíždí za prací a hází jim klacky pod nohy,“ potvrzuje nesmyslnost zákona Pavera.

Návrh přichází z Odboru odpadů, který je nejslabším článkem Brabcova ministerstva. V minulosti připravil změnu Zákona o odpadech, která šla mimo standardní připomínkové řízení a přinesla obrovské problémy našim obcím. „Než předám klubu své konečné stanovisko, vyžádám si všechny grafy a podklady, které snad od pana ministra obdržím. Doufám ve věcnou a kompetentní debatu, které jsem se zatím u tohoto zákona nedočkal,“ zakončil Kučera.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.