Kučera (TOP 09):Zvyšování limitů těžby? Tudy cesta nevede

05.02.2015 17:35

Vyjádření poslance Michala Kučery a Pavla Pastyříka ke zvyšování limitů těžby.

Kučera (TOP 09):Zvyšování limitů těžby? Tudy cesta nevede
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

 „Jsme zásadně proti jakémukoliv dalšímu drancování Ústeckého kraje. Ústecký kraj skutečně trpí těžbou. Odcházejí nám odsud mladí lidé. Odcházejí rodiny s dětmi. Odcházejí kvalifikování lidé. Zejména na Mostecku a Bílinsku má Ústecký kraj špatnou sociální strukturu. A řešení není v pokračování těžby. Řešení spočívá sice ve státní pomoci, ale hlavně v investici do vzdělání, do výzkumu, do vědy, do vysokého školství a samozřejmě do výroby s vyšší přidanou hodnotou. Tudy vede cesta,“ říká poslanec a místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Michal Kučera.

Zachovat nebo prolomit? Zatímco obyvatelé Ústeckého kraje se nejčastěji staví k první variantě, ministr průmysl a obchodu Jan Mládek (ČSSD) nesouhlasí. Podle něj je nejpravděpodobnějším řešením prolomení limitů na dole Bílina a částečně vedle Bíliny i na lomu ČSA. Tato možnost by však znamenala praktický zánik Horního Jiřetína.

Jestli se limity těžby uhlí v severních Čechách zachovají nebo ne, slibuje vláda vyřešit ještě v roce 2015. V únoru by pak tuto otázku měla projednat tripartita. „Já osobně si dokážu představit pouze pokračování těžby na dole Bílina. Ovšem za předpokladu výrazných kompenzací směrem k lidem v Bílině, tedy zejména snížení dopadu ekologických škod, jako je zvýšená prašnost, hlučnost a dopravní zátěže, tedy vybudování dopravního obchvatu města Bílina“ zdůraznil Kučera. Ten společně s opozičními bílinskými zastupiteli TOP 09 kritizuje nezájem bílinské radnice v této otázce. „Jedná se o prolomení těžby bez čehokoliv, co by zdejším lidem ulehčilo život. Přizpůsobivý obyvatel Bíliny tak může pouze drtit prach mezi zuby a přemýšlet, jestli se mu to všechno jenom nezdá,“ řekl lídr kandidáty MOJE Bílina – TOP 09 Pavel Pastyřík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…