Kudrnovský (TOP 09): Vyjádření ředitele venkovské školy ke stávkové pohotovosti

15.09.2017 10:31

Odpověď na dopis předsedy ČMOS PŠ Mgr. Františka Dobšíka, který vyzval ředitele škol, aby podpořili stávkovou pohotovost Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.

Kudrnovský (TOP 09): Vyjádření ředitele venkovské školy ke stávkové pohotovosti
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Vážený pane předsedo,

děkuji Vám za informace o stávkové pohotovosti vyhlášené v souvislosti s navýšením platových tarifů, a to o 15 % pedagogům od 1. listopadu 2017.

Dovoluji si Vás upozornit, že výše mzdy zaměstnanců ve školství nejsou jediným problémem pro setrvání kvalitních a kvalifikovaných pracovníků ve školství

Jako prvořadý problém vnímám pokračující společenskou dehonestaci profese učitel, ke které významnou měrou přispívá stát a některá politická rozhodnutí. Nejde jen o výši mzdy, ale i (a zejména u vzdělaných lidí) o nefinanční podmínky, za kterých pracují.

Po mém návratu do školství, resp. po pěti letech ve funkci ředitele základní a mateřské školy, považuji za „hřebíčky do rakve českého školství“:

1)     zrušení učebních osnov a plošné zavedení školních vzdělávacích programů,

2)     plošné zavedení společného vzdělávání (inkluze),

3)     neřešení otázek dehonestace povolání učitel – nejen výše zmíněná politická rozhodnutí z nás dělají „ovce“ a tak na nás nahlíží veřejnost (slovní i fyzické útoky rodičů nejsou výjimkou, stalking rodičů, šikana ze strany „místní šlechty“, ztráta anonymity apod.). Chybí legislativní ochrana učitelů jako veřejných činitelů. Proč jsou učitelé spojováni se zavedením EET v televizní reklamě? Z reklamy v podstatě vyplývá, že EET se zavádí mimo jiné kvůli navýšení mezd učitelům.

4)     chybí vůle ke zlepšení podmínek zaměstnanců na pracovišti – pro stát ani zřizovatele to není prioritou (nevyhovující zázemí pro zaměstnance, záchody společné se žáky apod.),

5)     ne/použitelnost absolventů pedagogických oborů VŠ – z absolventů, kteří prošli naší organizací za 5 let, vyhovovalo cca 10 %. Zbylých 90 % to buď po roce vzdalo (šli raději např. za kasu do supermarketu) nebo na to nemělo (nešlo o znalosti, ale zejména o komplikace s psychikou, empatií a schopností udržet kázeň žáků), nemluvě o absolventech, kteří to ani nezkusili. Jsou výdaje na pedagogické fakulty vynaloženy efektivně? Je nutné mít na některé pozice VŠ?

6)     vzrůstající byrokracie – souvisí nejen s body 1 a 2, počet čísel jednacích v naší organizaci vzrostl od roku 2012 o 250 %, nemluvě o neschváleném kariérním řádu,

7)     chybí nezávislost vzdělávání – o vedení školy (řediteli jako garantovi vzdělávání) rozhodují místní politici, resp. na vsi někdy „strejci v hospodě“. Když zavoláte na syna starosty policii pro podezření ze šikany, jak dlouho budete ve funkci? Když dáte výtku školníkovi, který hraje každý pátek večer karty s radními, nebudete mít v pondělí ráno sníženou mzdu? Zřizovatel by neměl zasahovat do odborných a personálních záležitostí školy. Ne každý to však dokáže.

Žádám tímto ČMOS PŠ, aby hájila i nefinanční podmínky zaměstnanců ve školství, snažila se snížit společenskou dehonestaci učitelů a zajistila zejména jejich legislativní ochranu a nezávislost vzdělávání. Dobrý kantor nechce být jen „dobře placenou ovcí“. 

MGR. EMIL KUDRNOVSKÝ, PH. D.
TOHO ČASU ŘEDITEL ZŠ A MŠ,
PŘEDSEDA MÍSTNÍ ORGANIZACE TOP 09 DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…