Kunc (TOP 09): Chceme zajistit členům Třetího odboje důstojné stáří

25.07.2017 9:05

Právo na důstojné stáří by mělo patřit k základním pilířům moderní liberálně-demokratické společnosti. Jakkoli se musí každý občan na svém zajištění důchodu spolupodílet, existují skupiny lidí, kterým by měl stát pomoci a jejichž činnosti během aktivního života by si měl obzvláště vážit – to se týká například členů odboje proti totalitním režimům.

Kunc (TOP 09): Chceme zajistit členům Třetího odboje důstojné stáří
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„K takovým bezesporu patří účastníci Třetího odboje, kteří jsou stále velmi opomíjenou skupinou, přestože se aktivně podíleli na pádu komunismu a boje proti němu v dobách, kdy jakákoliv činnost byla trestána perzekucí vůči nim samým nebo jejím rodinám,“ upozorňuje Petr Kunc, předseda klubu zastupitelů TOP 09 - Žít Brno.

Pro účastníky bojů za 2. světové války existují Domy péče o válečné veterány v Praze, Karlových Varech a Olomouci. Pro účastníky Třetího odboje podobné zařízení v ČR dosud nemáme. Mnoho z těchto lidí má však kvůli komunistickým represím zničené zdraví a péči ve stáří si nejen přímo zaslouží, ale nutně ji potřebují. Místem, kde by takové zařízení mohlo vzniknout, je Thermal Pasohlávky na jižní Moravě. Jihomoravský kraj v současné době hledá využití pro areál o rozloze 35 hektarů a právě toto zařízení by mohlo vhodně doplnit záměr lázeňského, rehabilitačního a rekreačního areálu.

„Stávající projekt Odborného léčebně-lázeňského ústavu lze bez problémů přizpůsobit či doplnit o specializovaný domov pro seniory. Areál v krásné lokalitě Mušovských jezer nedaleko Mikulova, který má vybudovanou infrastrukturu, by se pro takový účel přímo nabízel,“ upřesňuje Petr Kunc (TOP 09), původním povoláním projektant a člen dozorčí rady Thermal Pasohlávky a dodává, že o budoucnosti areálu bude v týdnu jednat s hejtmanem a má v plánu mu tento záměr přednést.

Kromě Jihomoravského kraje by se na financování projektu mohlo spolupodílet Ministerstvo obrany. Záměr vybudovat lázeňské zóny ve spolupráci se zahraničním investorem by tento návrh rozhodně nenarušil, naopak by mohl nastartovat investiční akce v této lokalitě. Místa v domovech pro seniory zoufale chybí nejen v našem kraji. „Pojďme se vážně bavit o zajištění důstojného stáří účastníků Třetího odboje. Těm lidem to dlužíme. Bez nich by si Česká republika mohla o svobodě nechat jenom zdát,“ uzavírá Petr Kunc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…