Kupka (ODS): Kozel zahradníkem do správy nemocnic nepatří

22.11.2017 13:49

Nová krajská koalice ANO, ČSSD a KSČM nachystala průlom v řízení středočeských nemocnic. Novým generálním sekretářem Asociace středočeských nemocnic se stal Ing. Zbyněk Chotěborský.

Kupka (ODS): Kozel zahradníkem do správy nemocnic nepatří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

S jeho nedávným působením v náchodské nemocnici jsou však spojeny hluboké ekonomické ztráty. V souvislosti se zakázkami pro společnost jeho vlastní manželky podalo nové vedení nemocnice trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Pokud jsou všechny tyto informace dostupné z veřejných zdrojů pravdivé, pak se nové vedení kraje dopustilo neuvěřitelného přešlapu. Doposud se prokazatelně dařilo zlepšovat ekonomické zdraví středočeských nemocnic. V případě Kladna a Mladé Boleslavi ale není boj zdaleka u konce. Nemocnice potřebují stále intenzivní pomoc kraje. Působí naprosto nedůvěryhodně, že by se o to měl snažit člověk spojený s hlubokým zadlužením nemocnice v jiném kraji. Naplňuje se tak známé přísloví: Kozel zahradníkem. Zdraví pacientů ve středních Čechách ale nemůže být předmětem takto neodpovědných personálních experimentů,“ vysvětluje předseda Klubu krajských zastupitelů za ODS Martin Kupka.

Jako ředitel Nemocnice Náchod musel Ing. Zbyněk Chotěborský skončit v červenci letošního roku. V loňském roce podle výroční zprávy skončila společnost se ztrátou téměř 11 miliónů korun, a to i přes téměř 70 miliónovou dotaci zřizovatele.

V pololetí letošního roku činily závazky nemocnice podle současného vedení 324 miliónů korun, po splatnosti jich bylo 78 miliónů. Na konci roku by nemocnice mohla skončit dokonce ve ztrátě 100 až 120 miliónů korun.

Na další vážné problémy upozornilo nové vedení Náchodské nemocnice a podalo kvůli nim i trestní oznámení na neznámého pachatele. Nemocnice měla jen do července letošního roku uhradit firmě Nova Medica téměř dva miliony korun. Společnost Nova Medica Michaely Chotěborské zajišťovala přitom činnost etické komise. Nová předsedkyně představenstva náchodské nemocnice Ing. Ivana Urešová sdělila například České televizi své podezření, že faktury jsou příliš vysoké a rozsah prací tomu neodpovídá. Česká televize pak sama ve své zprávě pro srovnání uvedla, že například nemocnice v Trutnově zaplatila za činnost stejné komise za celý rok 87 tisíc korun. Tedy třiadvacetkrát méně, než kolik uhradila jen do července nemocnice v Náchodě. Nové vedení nemocnice upozornilo také na nestandardně vysoké platy jednoho z lékařů nemocnice.

Na základě všech těchto veřejně dostupných informací pokládáme novému vedení kraje 5 závažných otázek:

  1. Jak probíhalo výběrové řízení na místo generálního sekretáře Asociace středočeských nemocnic?
  2. Kdy a jak bylo zveřejněno?
  3. Z kolika uchazečů Asociace středočeských nemocnic vybírala?
  4. Na základě jakých referencí rozhodovala?
  5. Kdy iniciuje nové vedení kraje na základě těchto informací změnu na místě generálního sekretáře Asociace středočeských nemocnic a vypíše nové řádné výběrové řízení?

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…