Kupka (ODS): Nový stavební zákon – místo urychlení jen ochromení

23.12.2019 18:16

Komentář ke končícímu připomínkovému řízení k rekodifikaci stavebního práva

Kupka (ODS): Nový stavební zákon – místo urychlení jen ochromení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

Dnes končí lhůta pro podání připomínek k návrhu rekodifikace stavebního práva, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Jsem přesvědčený, že většina připomínek bude kritických a striktně odmítavých.

Vyčítám návrhu nového stavebního zákona zejména zbytečnou a velmi nebezpečnou institucionální změnu spočívající ve vytvoření centrálního stavebního úřadu. To nepovede k urychlení, ale naopak k ochromení stavebního řízení a následnému poškození stavebního průmyslu v České republice. To potvrzuje analýza ministerstva vnitra, kterou bude na nejbližším jednání probírat vláda. Analýza říká, že tato změna vyjde na 204 miliard korun a ochromí výstavbu až na 18 měsíců!

ODS místo toho iniciovala a prosadila kompletní elektronizaci stavebního řízení, což je cesta k jeho urychlení a poskytování služeb odpovídajících požadavkům 21. století.

Předpokládáme, že města, obce i kraje návrh na vytvoření nového centrálního stavebního úřadu jednoznačně odmítnou. V okamžiku, kdy je jedním z největších problémů České republiky nedostatek kvalifikovaných úředníků, nelze spoléhat na to, že tento problém bude vyřešen vytvořením nového úřadu. Nehledě na to, že by tak vznikla nová mocenská struktura s příslušnými směrnicemi, nařízeními, kancelářemi, auty a centralistickým řízením, které by oddálilo reálný výkon stavebního práva od občanů. ODS podnikne všechny dostupné kroky, aby k institucionální změně podle vládního návrhu stavebního zákona nedošlo. Pokud vláda nevyslyší naše volání a argumenty, připravíme vlastní novelu stavebního zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.