Kupka (ODS): Požadujeme od ANO okamžité vysvětlení odměn na úřadu Středočeského kraje

11.08.2020 19:07

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a vedení krajského úřadu není schopno reagovat na informace o obřích odměnách, vyplacených spolupracovníkům hejtmanky.

Kupka (ODS): Požadujeme od ANO okamžité vysvětlení odměn na úřadu Středočeského kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

Přístup ANO ve vedení úřadu není jen nehospodárný, ale i demotivující vůči desítkám a stovkám úředníků, ředitelům nemocnic a příspěvkových organizací. Středočeský krajský klub ODS požaduje:

  1. poskytnutí údajů o pracovních pozicích odměňovaných úředníků, jejich zařazení do odborů krajského úřadu a jejich agendách,
  2. přesná zdůvodnění jednotlivých mimořádných odměn za období leden 2018 až červenec 2020,
  3. doplnění údajů o řádných a mimořádných odměnách za období leden až červenec 2020,
  4. v zájmu zachování dobrého jména všech zaměstnanců krajského úřadu a jeho příspěvkových organizací sdělení jmen příslušných zaměstnanců.

„Vedení středočeského krajského úřadu s hejtmankou Pokornou Jermanovou v čele nebylo schopné reagovat adekvátně na informace o vyplacených odměnách. Přístup ANO i výše odměn je další ukázka papalášského jednání, kdy vedení kraje a ANO opovrhuje jak dalšími zaměstnanci, kteří nejsou na jejich výplatní pásce, tak občany kraje. Vyzval jsem hejtmanku z pozice zastupitele, aby informace zveřejnila, pokud to odmítne, podal jsem stejnou žádost i na základě zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb.,“ uvádí Martin Kupka, místopředseda ODS, krajský zastupitel a kandidát ODS na hejtmana ve Středočeském kraji a dodává: „Chceme vědět, za co každá jednotlivá odměna byla, jakou práci za to dotyční odvedli a jestli nešlo o obcházení nebo dokonce porušení zákoníku práce. Dobré zaplacení kvalitních odborníků je důležité, tady jsme ale svědky nepřiměřených odměn v porovnání i s nejlépe placenými odborníky, ať už jde o ředitele nemocnic, nebo vedení dalších významných příspěvkových organizací kraje.“

Krajští zastupitelé za ODS jsou nachystáni v případě neuspokojivého vysvětlení svolat spolu s dalšími opozičními stranami mimořádné zasedání středočeského zastupitelstva. Již proběhlé srpnové zastupitelstvo tak nemuselo být posledním v tomto volebním období.

Žádost, odeslaná na Krajský úřad Středočeského kraje 11. 8. 2020 Martinem Kupkou elektronickou datovou zprávou

Vážená paní hejtmanko, vážený pane řediteli,

reaguji na zprávu o mimořádných odměnách vybraných zaměstnanců Krajského úřadu Středočeského kraje, kterou zveřejnil server Seznamzpravy.cz. Obracím se na Vás jako zastupitel Středočeského kraje s žádostí o poskytnutí podrobných informací ke zveřejněným údajům. Dále prosím o doplnění údajů o řádných i mimořádných odměnách uvedených zaměstnanců za období leden 2020 až červenec 2020. Požaduji také poskytnutí údajů o pracovních pozicích odměňovaných úředníků, jejich zařazení do odborů krajského úřadu (jmenovitě), dále požaduji poskytnout přesná zdůvodnění jednotlivých mimořádných odměn za období leden 2018 až červenec 2020. V zájmu zachování dobrého jména všech zaměstnanců krajského úřadu a jeho příspěvkových organizací prosím též o sdělení jmen příslušných zaměstnanců. Prosím o zachování struktury poskytnutých údajů dle tabulky, kterou zveřejnil server Seznamzpravy.cz.

Pokud by pro Váš právní výklad rozsahu požadovaných informací nepostačovala žádost zastupitele Středočeského kraje, pokládejte tuto žádost jako žádost o poskytnutí informací dle zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…