Kupka (ODS): Vedení Středočeského kraje bez komunistů a nastartování rozvoje regionu

20.11.2016 17:20

Středočeští zastupitelé za ODS 18. listopadu po ustavení nového krajského zastupitelstva představili své hlavní priority pro řízení kraje v rámci koalice s hnutím ANO, STAN a částí TOP 09. Občanští demokraté budou usilovat především o snížení byrokracie a o zvýšení investic.

Kupka (ODS): Vedení Středočeského kraje bez komunistů a nastartování rozvoje regionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kupka

Programové prohlášení zahrnuje také nový závazek k přijímání vyrovnaných či přebytkových rozpočtů, což byla jedna z hlavních priorit ODS. „Prosadili jsme celou řadu důležitých bodů z našeho volebního programu. Rozvoj kraje se vydá správným směrem,“ říká lídr ODS v krajských volbách a nově zvolený náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Martin Kupka.

ODS bude mít nové radě na starosti dvě důležité oblasti – zdravotnictví a školství. Hlavním cílem v oblasti zdravotnictví je především zastavení odlivu lékařů a zdravotních sester z krajských nemocnic.

„Chceme se zaměřit na spravedlivější odměňovaní pro ty, kteří pracují kvalitně a s větším nasazením. Tato motivace funguje ve všech oborech lidské činnosti a věřím, že přinese pozitivní změny i ve středočeských nemocnicích. Zasadím se také o zlepšení služeb lékařských pohotovostí napříč regionem, posílení domácí péče a na rozvoj zdravotnické záchranné služby,“ vyjmenovává hlavní priority pro oblast zdravotnictví Martin Kupka.

Pozitivní změnu ve vedení kraje by rychle měly pocítit i školy spravované Středočeským krajem. Jedním z dlouhodobých cílů ODS v této oblasti je navýšení rozpočtu na investice do oprav budov a vybavení vzdělávacích zařízení. Strana bude klást důraz také na postupné zvyšování úspěšnosti maturantů.

 „Budu v rámci vyjednávání o rozpočtu usilovat o to, aby se rozpočtová kapitola středočeského školství vrátila alespoň na úroveň roku 2008, kdy ODS končila ve vedení kraje. Dalším krokem bude omezení zbytečné byrokracie. Musíme ředitelům škol rozvázat ruce, aby měli čas a energii pro práci s pedagogy a studenty, nikoli, aby vyplňovali stohy různých lejster,“ říká Jan Skopeček, nový středočeský radní pro oblast školství.

ODS v rámci nového obsazení orgánů kraje získá také pozici předsedy Finančního výboru (Michael Pánek), předsedy Komise pro rozvoj měst a obcí (Dan Jiránek) a předsedy Komise pro sport (Jaroslav Král). Rovněž v rámci těchto pozici chce ODS prosazovat své programové priority.

Vedle rezortů zdravotnictví a školství, které bude ODS v nové krajské vládě přímo řídit, patří mezi důležité priority také oblast dopravy. „Budeme usilovat o rychlou integraci veřejné dopravy na území celého regionu tak, aby občané konečně po letech slibů skutečně mohli cestovat po celém kraji, ale i do Prahy, na jednu jízdenku. Zasadíme se rovněž o efektivnější opravy krajských silnic a stavby nových obchvatů, zavedení konkurence na železnici a urychlené vyjednávání s Prahou o řešení problémů spojených s parkováním kvůli zavedení tzv. modrých zón v okrajových částech hlavního města,“ vyjmenovává předseda klubu středočeských zastupitelů za ODS Tomáš Havlíček.

„Je důležité, že se podařilo vytvořit koalici bez komunistů. Chceme zastavit stagnaci kraje a po osmi letech vlády ČSSD a KSČM znovu rozběhnout rozvoj regionu,“ uzavírá Martin Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.