Kužílek (STAN): Neomezený růst české legislativy má povahu rakovinného bujení

13.10.2017 10:12

Přední český expert na otevřenou státní správu, autor zákona o svobodném přístupu k informacím a kandidát STAN Oldřich Kužílek říká, že neomezený růst české legislativy má povahu rakovinného bujení. „Člověk už není fyzicky schopný se v zákonech orientovat,“ tvrdí Kužílek a navrhuje omezit přijímání nových zákonů formou kus za kus.

Kužílek (STAN): Neomezený růst české legislativy má povahu rakovinného bujení
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Stav českého zákonodárství má povahu přírodní katastrofy. V zákonech a regulacích se nevyznají už ani právníci. Relevantní ekonomické studie říkají, že v mnoha zemích existuje záhadný rozdíl mezi tím, jak by ekonomika měla být výkonná, a jak výkonná ve skutečnosti je. Je tam rozdíl dvě až čtyři procenta HDP. Z jejich závěrů vyplývá, že je to dáno přemírou a složitostí regulace,“ říká Kužílek.

„Řešením by mohl být model nazvaný legislativní STOP-STAV. Parlament nepřijme zákon, jimž se zvýší počet platných zákonů. Jeden zákon dovnitř, jiný ven. Nebo počty slov – za každý nový odstavec se musí jeden odstavec zrušit. Nutí vás to najít takové formulace, které budou jednodušší, kratší a srozumitelnější,“ říká Kužílek.

Starostové proto už navrhli seznam sedmi zákonů, kterých se rušení bude týkat v první řadě. Mezi nimi jsou zákony o podporovaných zdrojích energie, o daních z příjmů nebo o silničním provozu (kompletní seznam zákonů naleznete v příloze).

„S modelem legislativního STOP-STAVU jsme v absolutní shodě. Bude to jedna z věcí, kterou budeme prosazovat po úspěšných volbách. Stát má sloužit, ne překážet,“ dodává lídr STAN Jan Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu