LES, Piráti, Nezávislí: Ano, registr smluv prostě bude. Nekecáme, zařizujeme

07.10.2014 11:27

Praha1rodina, sdružení Liberálně ekologické strany, České pirátské strany a nezávislých kandidátů, dnes požádala městskou část Praha 1 o zveřejnění seznamu všech platných smluv, uzavřených touto městskou částí. Je to první krok k tomu, aby v Praze 1 vzniknul funkční registr všech smluv, bez ohledu na to, zda bude schválený příslušný – a dlouho odkládaný – zákon.

LES, Piráti, Nezávislí: Ano, registr smluv prostě bude. Nekecáme, zařizujeme
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

„Veřejnost po registru smluv dlouho volá a politici se k tomu nemají. To je škoda. Tak jsem dnes s podporou přátel, spolukandidátů a některých pirátů požádal podle zákona 106/1999 úřad městské části Praha 1 o seznam všech platných smluv uzavřených touto městskou částí. Věříme, že úřad městské části přijme tuto výzvu,“ říká Jan Václav Čep, kandidát na radnici a do zastupitelstva městské části Praha 1.

Praha1rodina bude prosazovat zveřejňování všech smluv i po současných komunálních volbách, nicméně je připravena zajistit funkční registr smluv i tehdy, když nové zastupitelstvo nebude tento záměr podporovat. „Pokud by městská část nebyla ochotná s námi spolupracovat a tento krok podporovat, připravíme registr smluv sami. Klidně požádáme o každou existující smlouvu a tu pak zveřejníme na internetu,“ dodává Jan Václav Čep.

Sdružení Praha1rodina má ve svém volebním programu zveřejňování všech smluv uzavřených městskou části na internetu. „Schvalování zákona o registru smluv se ve Sněmovně zaseklo a i tak by samotná implementace trvala několik let. Na komunální úrovni to ale lze realizovat rychleji a není k tomu potřeba žádný zákon – stačí jen dobrá vůle,“ říká Artuš Rawa, zástupce České pirátské strany na kandidátce Praha1rodina.

Praha1rodina si uvědomuje, že v tuto chvíli není městská část Praha 1 na zveřejnění všech smluv připravena. Zveřejnění jejího seznamu se všemi daty, které má úřad městské části v digitální podobě k dispozici, je ale prvním krokem k tomu, aby se dal vznik plného registru smluv připravit a spočítat časovou náročnost. Po vyhovění žádosti Praha1rodina ale již nyní bude moci každý vidět, které smlouvy, s kým a na jakou částku městská část Praha 1 uzavřela.

Registr smluv je základním materiálem pro kontrolu městské části ze strany občanů. Umožňuje jim kontrolovat hospodaření městské části a vynakládání veřejných prostředků. Kromě plného registru smluv bude Praha1rodina prosazovat i zveřejnění online rozklikávacího rozpočtu městské části, který bude propojený s registrem smluv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace