Lacina (STAN): Jistě, paní starostko. Epizoda III - Ještě glosa ke Kabátům

17.09.2014 12:08

Média a veřejnost se od tohoto víkendu rozhořčují, jak mohla radnice Prahy 6 odpustit poplatky ve výši několika miliónů korun tak komerční akci, jako byl koncert skupiny Kabát na Bílé Hoře a ještě za ně zajistit úklid prostranství a další služby.

Lacina (STAN): Jistě, paní starostko. Epizoda III - Ještě glosa ke Kabátům
Foto: STAN
Popisek: Jan Lacina

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Lidové noviny, které si spletly koaliční radu s pětačtyřicetičlenným zastupitelstvem, omylem spláchly mezi viníky i Stranu Zelených, která s tím pro tentokrát nemá nic společného.

Podíváme-li se na ten problém z odstupu, jádro tkví v tom, že Praha 6 mezi radními dlouhodobě postrádá někoho, kdo by kultuře alespoň trochu rozuměl, nedej bože aby k ní měl nějaký vztah, nebo ji dokonce měl rád. Kulturní rozpočty radnice se proto využívají intuitivně a peníze se sypou naprosto účelově tam, kde od toho vládnoucí ODS jištěná ze zadu ČSSD očekává zisk politických bodů. A protože jsou na tom obě opozičně-smluvní strany v preferencích momentálně velmi bídně, sype se jako o život, například Kabátům, kteří to opravdu, ale opravdu nepotřebují.

A tak se běžně stává, že radnice pod vedením dosluhující starostky Marie Kousalíkové odpustí poplatky, případně rovnou nalije peníze do akce vykazující komerční znaky (Kabáti, PivoPění), zatímco na veřejně prospěšné akce se silným kulturním akcentem zívá. To se mění jen ve volebním roce, kdy se pro jistotu sype všem (dokonce i Dejvickému hudebnímu létu a Dejvickému divadlu), aby se dohnala ztracená popularita a zapomnělo se na přešlapy z minulých let (třeba na skandály okolo privatizace bytového fondu). Za tím účelem také koalice ODS a ČSSD ve volebním roce zkušeně pustí žilou rozpočtu. Letos například Praha 6 utratí dvakrát tolik, než činí veškeré příjmy (které nejsou malé).

Kultura na Praze 6 potřebuje jednoduchý recept: Spravedlivý, srozumitelný, rychlý a transparentní způsob rozdělování peněz formou grantů. Neplatí to jen pro kulturu, ale i pro oblast sociální a třeba i další. Současná reprezentace radnice působí dojmem, že za léta pohodlné nadvlády zapomněla, že radnice není jejím majetkem, ale že má sloužit občanům Prahy 6, a že hospodaří s penězi obyvatel Prahy 6, nikoli s penězi svými. Vrcholem této arogance, které si nakonec musí všimnout kde kdo, je pak úlet s Kabáty. Jenže pod vodou zbývá pověstných 90% ledovce. A v něm například 200 miliónů korun utopených v nesmyslně dobrodružné investici do pofiderní obchodně-politické společnosti Key Investments. Jak to ohodnotí v říjnových komunálních volbách voliči?

Jan Lacina
kandidát na starostu Prahy 6
Starostové a nezávislí
www.praha6jsteVy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…