Lacko (ANO): Patnáct let se nekoplo do země a teď... Černý Most bude dobrá adresa

09.06.2017 10:40

Praha bude stavět ekologicky a trendově.

Lacko (ANO): Patnáct let se nekoplo do země a teď... Černý Most bude dobrá adresa
Foto: archiv
Popisek: radní hlavního města Prahy Radek Lacko (ANO)

Radou hl. m. Prahy byl schválen návrh radního Radka Lacka na úpravu celkových investičních nákladů stavby osmi bytových objektů na Černém Mostě. Navýšení nákladů vychází z nutnosti aktualizace projektu tak, aby odpovídal moderním standardům a byl energeticky šetrný. Z původních 570 000 000 Kč schválili radní navýšení nákladů na 840 000 000 Kč dle doporučené varianty SMART PLUS energetického konceptu.

Předkladatel návrhu, radní pro oblast zdravotnictví a bydlení Radek Lacko, uvedl: „Varianta SMART PLUS je sice náročnější z hlediska pořizovacích nákladů, avšak výrazně minimalizuje provozní náklady. Jsem rád, že první velký developerský projekt Prahy po dlouhých 15 letech, kdy se takříkajíc nekoplo do země, bude realizován právě v moderní, ambiciózní variantě SMART PLUS. Černý Most bude díky tomu opravdu dobrá adresa!“

V původním projektu se nepočítalo se současným standardem, s použitím moderních technologií ani zelené architektury. Vzhledem k nutnosti aktualizovat projekt tak, aby nejen odpovídal současnému standardu, ale v rámci energetického konceptu ho i částečně převyšoval, vznikla nutnost úpravy celkových investičních nákladů stavby. Na základě uvedených požadavků byla v březnu 2017 zpracována studie změny stavby, která obsahuje 182 bytů dle aktuálních požadavků na bytovou skladbu. Dále byla zpracována energetická koncepce bytových domů ve třech variantách: varianta 2017, varianta SMART a varianta SMART PLUS. Právě ta poslední dostala zelenou. Mezi investiční vícenáklady spadají např. nadstandardní stínění oken, lokální chlazení horních bytů, vegetační střechy, tepelná čerpadla a další.

Nezbytná aktualizace projektu se uskutečnila zejména z těchto důvodů:
- nové legislativní požadavky,
- požadavky bytového fondu na aktuální bytovou skladbu,
- požadavky na ekologický koncept a zelenou architekturu,
- nutnost přizpůsobení životního standardu nájemníků současným požadavkům.

Pokračovat v přípravě a realizaci stavby ve variantě SMART PLUS doporučila komise Rady hl. m. Prahy pro Fond rozvoje dostupného bydlení na území hl. m. Prahy na svém jednání 16. 4. 2017. Na stavbu bylo vydáno územní rozhodnutí v roce 2003, v roce 2004 byla zpracována dokumentace pro stavební povolení a v roce 2005 bylo vydáno stavební povolení, jehož platnost je do 16. 5. 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…