Lacko (ANO): Stažení žaloby je posledním nezbytným krokem k zahájení výstavby nové budovy ZZS HMP

16.08.2016 7:29

Prohlášení radního hlavního města Prahy Radka Lacka

Lacko (ANO): Stažení žaloby je posledním nezbytným krokem k zahájení výstavby nové budovy ZZS HMP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní za ANO Radek Lacko

Zastupitelům městské části Praha Troja jsem dnes zaslal svůj osobní otevřený dopis s žádostí o stažení žaloby ve věci výstavby Administrativní technické budovy Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy (ZZS HMP) na území městské části Praha Troja. Stažení žaloby je posledním nezbytným krokem k zahájení výstavby tak dlouho očekávané nové budovy pro ZZS HMP. Výstavbě už brání jen výše zmíněná žaloba, neboť již schválený projekt má jak pravomocně platné územní rozhodnutí, tak drtivou většinu souhlasů pro stavební povolení.

Byl bych velice rád, pokud by zastupitelé městské části Praha Troja vyjádřili změnu postoje svou vůlí na zasedání zastupitelstva městské části, které se koná 18. srpna 2016.

Text dopisu:

Vážený pan Ing. Tomáš Bryknar
starosta městské části Praha Troja

V Praze dne 15. 8. 2016

Vážený pane starosto,

pražská záchranná služba, která příští rok oslaví 160 let svého vzniku, je nejstarší zdravotnickou záchrannou službou svého druhu v Evropě. Od dob, kdy se ranění převáželi na koňských povozech, a krvácení zastavovalo obvazy, které se po použití vypraly, aby se mohly znovu použít, uběhlo mnoho let. Vyvinula se technika, posunula se zdravotnická úroveň zasahujících záchranářů. Z původních dobrovolníků jsou nyní profesionálové, zařazení mezi základní složky Integrovaného záchranného systému ČR.

Za celou historii Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy se nepodařilo najít ani postavit vhodnou budovu, kde by mohla být sloučená kritická infrastruktura organizace, která ke dnešnímu dni čítá 460 zaměstnanců a je dislokována na 21 místech po Praze. Z hlediska řízení provozu výjezdových skupin, výcviku, vzdělávání a logistiky jsou současné prostory již dlouhodobě nevyhovující nejen z hlediska kapacitního, ale zejména bezpečnostního.

Pražská záchranka denně přijme kolem 1 000 tísňových volání a vyjede průměrně k 300 nemocným nebo zraněným Pražanům či návštěvníkům hlavního města. Přestože je Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy (ZZS HMP) výkladní skříní přednemocniční péče celé České republiky a její výsledky na poli urgentní medicíny dosahují světových parametrů, bezpečné a důstojné zázemí pro řadové záchranáře i administrativu zoufale chybí již řadu let. V očekávání politiky přislíbené budovy, která by odpovídala dnešním bezpečnostním standardům a současným potřebám neustále se rozvíjející záchranky, se již před dlouhou dobou snažilo vedení ZZS HMP najít vhodné místo, které by svým strategickým umístěním vyhovovalo dnešním nárokům.

Lokalita byla vybírána na základě vyhledávací studie, kde byly hodnoceny parametry jako vhodnost napojení na dopravní infrastrukturu a integrovaný záchranný systém. Z více variant byla vybrána lokalita Troja i z důvodu strategického umístění, velmi výhodného napojení na tunelový komplex Blanka. Projekt, který je schválen, má pravomocně platné územní rozhodnutí i většinu souhlasů pro stavební povolení, respektuje jak potřeby záchranářů, tak i připomínky zastupitelů. Krom stavby samotné, nezatíží běžný provoz záchranné služby žádným podstatným způsobem své okolí. Vzhledem k tomu, že se v plánované budově počítá s nejméně jednou výjezdovou skupinou, bude významným přínosem obyvatelům městské části Praha Troja rychlejší dostupnost zdravotní péče v případě náhlého ohrožení života či zdraví.

Praha je metropolí světového formátu. Je smutné, že v porovnání nejen se světovými metropolemi ale i tuzemskými krajskými zdravotnickými záchrannými službami, je naše pražská záchranka popelkou a výsledek mnoha let hledání vhodného místa a finančních prostředků je ze strany městské části Praha Troja blokován.

Jako radní, do jehož gesce ZZS HMP patří, Vás vyzývám, aby zastupitelstvo městské části přehodnotilo své odmítavé stanovisko, stáhlo svoji žalobu a podpořilo projekt nové budovy pro Zdravotnickou záchrannou službu hlavního města Prahy!

Je nasnadě, že zastupitelé, kteří podpoří, popř. prosadí, tento veskrze bohulibý projekt, budou v očích veřejnosti spasiteli, kteří doslova zachránili záchranku!

S úctou

Ing. Radek Lacko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…