Landovský (ČSSD): Dialog mezi ČR a Izraelem má přispět zintenzivnění vojenské a obranné spolupráce

12.09.2015 15:40

Náměstek pro řízení Sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Jakub Landovský se v Izraeli sešel se svým protějškem ředitelem politicko-vojenské kanceláře ministra obrany Izraele Amosem Giladem k dalšímu jednání v rámci strategického dialogu mezi ČR a Izraelem.

Landovský (ČSSD): Dialog mezi ČR a Izraelem má přispět zintenzivnění vojenské a obranné spolupráce
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Tématy diskuze byla aktuální bezpečnostní situace v Evropě a na Blízkém východě, bezpečnostní a politické konotace situace v Sýrii, otázky migrace a mírových operací v regionu. Detailněji se jednání věnovalo dalšímu směřování bilaterální spolupráce mezi ČR a Izraelem, především možnostem v oblasti vojenské spolupráce, vývoje a výzkumu, obranného průmyslu a kybernetické obrany.

„Strategický dialog je výrazem snah o zintenzivnění vzájemné vojenské a obranné spolupráce, jak byla definována v základním memorandu o porozumění, které ministři obrany obou zemí podepsali v roce 2009,“ vysvětlil náměstek ministra obrany Jakub Landovský a doplnil, že memorandum mimo jiné označilo vzájemné vztahy za nadstandardní, dále je povýšilo a znamenalo také faktické zahájení strategického dialogu.

Zejména kvůli snižování obranného rozpočtu ČR a také složité bezpečnostní a vnitropolitické situaci na straně Izraele se nicméně strategický dialog nedařilo po několik let převést do praxe. Zásadní obrat ve spolupráci nastal v roce 2014 a svou roli sehrála také dvě jednání na úrovni ministrů obrany, kteří snahy o oživení spolupráce podpořili.

Historicky první kolo strategického dialogu se uskutečnilo v Izraeli v září 2014, na které navázalo jednání expertů obou stran v lednu 2015. Toto jednání podpořilo další rozvoj kontaktů celkem v devíti oblastech, a to jak na úrovni resortů obrany (armád), tak se zapojením průmyslu a akademických kruhů (mj. strategické a bezpečnostní konzultace, sdílení zkušeností z nasazení ozbrojených sil a plánování operací, OPZHN, obranný průmysl a kybernetická bezpečnost).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…