Langr (ZpL): Kdo bude mít Agenturou schválený strategický plán, získá velkou výhodu při čerpání financí

21.12.2015 21:48

Na začleňování sociálně vyloučených osob se bude moci v příštím roce výrazně zaměřit statutární město Liberec. Spolu s dalšími osmi obcemi totiž byl Liberec ve čtvrtek vybrán k užší spolupráci s vládní Agenturou pro sociální začleňování (ASZ). Čtyřmi prioritními oblastmi, které město ve své žádosti zvolilo, přitom jsou bydlení, vzdělávání, sociální služby a prevence kriminality a bezpečnost.

Langr (ZpL): Kdo bude mít Agenturou schválený strategický plán, získá velkou výhodu při čerpání financí
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Druhá strana náměstí s Ještědem v pozadí

Kromě Liberce vládní agentura vybrala dalších osm měst a obcí s takzvanými vyloučenými lokalitami, se kterými bude v následujících třech letech kooperovat – Chomutov, Most, Nový Bor, Postoloprty, Sokolov, Varnsdorf, Vítkov-Budišov a Žďár nad Sázavou. Všechny obce především čeká zpracování strategického plánu začleňování a souvisejících koncepcí, dalším krokem pak může být čerpání prostředků do zvolených oblastí. „Kdo bude mít Agenturou a zastupitelstvem schválený strategický plán, získá velkou výhodu při čerpání financí z předem připravených balíčků. Na tyto prostředky obce bez spolupráce s Agenturou vůbec nedosáhnou,“ informoval náměstek pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr.

Ve vybraných lokalitách nejprve vznikne platforma s názvem Lokální partnerství, která zahrne místní subjekty podílející se na řešení problémů spojených se sociálním vyloučením. Sdružovat bude například zástupce města, škol, úřadu práce, policie nebo neziskových organizací. „Skupina společně vypracuje takzvaný místní strategický plán sociálního začleňování. Agentura pak obcím napomůže se získáváním prostředků na konkrétní projekty z operačních programů Zaměstnanost, Výzkum, vývoj a vzdělávání a Integrovaný regionální Operační program. Může jít třeba o podporu sociálních služeb, infrastrukturu pro sociální bydlení, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, společné vzdělávání, komunitní centra či projekty podpory zaměstnanosti,“ dodal Langr.

„Cílem je, aby řešení problematiky sociálního vyloučení probíhalo koordinovaně, komplexně a dlouhodobě ve všech oblastech, kterých se týká. Aby nebyly řešeny její dílčí části nebo projevy problémů spojených s chudobou a vyloučením," uvedl ředitel Agentury Radek Jiránek.
Vládní agentura začala fungovat v březnu 2008 a je jedním z odborů úřadu vlády. Spadá pod ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL