Langšádlová (TOP 09): Demokracii se musíme více učit

04.06.2015 22:37

Místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová navrhne změnu statutu České televize a Českého rozhlasu.

Langšádlová (TOP 09): Demokracii se musíme více učit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Veřejnoprávní média by podle ní měla pomáhat s občanským vzděláváním více než dosud. Je důležité, aby lidé znali například význam a fungování veřejných institucí.

„Ukazuje se, že lidé po čtvrt století trvajícím období politických změn přestávají být veřejně aktivní a ztrácejí zájem o politiku. Průzkumy ukazují, že se nezapojuje více než polovina z dotazovaných. To může znamenat izolaci politických stran a růst extrémistických názorů ve společnosti, což je nebezpečím pro demokracii,“ říká Helena Langšádlová, která dnes diskutovala o zapojení veřejnosti na jednom ze seminářů kampaně 100. let české demokracie, který se věnoval právě občanskému vzdělávání.

Statusy České televize ani Českého rozhlasu těmto veřejnoprávním médiím nestanovují povinnost přispívat k občanskému vzdělání. Přitom právě jejich pomoc by podle expertů mohla být klíčová pro udržení svobodného a demokratického právního státu. „Je potřeba překonat bariéry a předsudky lidí směrem k politice, vysvětlovat nejen žákům a studentům význam a funkce státních institucí i základní principy fungování demokratické společnosti. Občané by měli vědět, co mohou chtít po politicích a jak funguje volební systém. Naše veřejnoprávní média by v tom mohla výrazně pomoci,“ míní poslankyně Helena Langšádlová.

Některé země EU občanské vzdělávání nebo výchovu k demokracii podporují i z veřejných peněz. Absolvují je nejen žáci, ale také úředníci, další státní zaměstnanci jako jsou třeba vojáci a cílí i na sociálně vyloučené nebo imigranty. Návrh, který bude znamenat legislativní změnu, vychází také z nejnovějšího výzkumu Centra občanského vzdělávání FHS UK, který mapoval veřejně prospěšné aktivity Čechů.

Také TOP 09 v minulém týdnu rozjela kampaň, která má přitáhnout více lidí do politiky, ať už jako členy politické strany nebo její podporovatele. Akce „Jsem TOP“ nabízí mimo jiné na speciálních pohlednicích důvody členů strany, proč jsou v aktivní politice nebo videorozhovory, ve kterých vysvětluje, proč by měli být v této době lidé veřejně aktivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…