Langšádlová (TOP 09): Navrhli jsme změnu, přejeme si transparentnější dotace

10.11.2014 8:36

Poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová podala pozměňovací návrh k vládní novele zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.

Langšádlová (TOP 09): Navrhli jsme změnu, přejeme si transparentnější dotace
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Ta by měla přinést větší transparentnost dotací poskytovaných obcemi a kraji. Vládní předloha však obsahuje zásadní nedostatky, které je potřeba napravit.

„Již v minulém volebním období jsem předložila návrh zvyšující průhlednost krajských dotací, který kvůli rozpuštění sněmovny nebyl schválen. Jsem proto ráda, že vláda na mou práci navázala současným návrhem vztahujícím se i na obce,“ uvedla Helena Langšádlová.

Podle ní ale návrh opomíjí řadu skutečností. Vyžaduje sice zveřejňovat informace o začátku i konci dotačního procesu, vynechává důležité údaje z jeho průběhu. „Praxe Středočeského kraje, která se jen pozvolna mění k lepšímu, jasně ukazuje, že je potřeba zveřejňovat všechny informace. Nesmí být prostor, pro opakování situace, kdy hejtman, nebo kdokoliv jiný, rozhoduje podle toho, kdo mu dá krabici vína,“ upozornil Petr Stříbrnský, zastupitel Středočeského kraje.

Jeho kolega, Patrik Brodan, připomněl, že vládní návrh nepočítá ani s případnou změnou záměru poskytnout dotace: „To může přinést diskriminaci potenciálních příjemců, kteří se podle původního záměru přihlásit nemohli.“

Tyto nedostatky návrh poslankyně Langšádlové odstraňuje. Ta věří, že návrh získá podporu také koaličních poslanců: „Pokud to vláda myslí vážně s transparentností veřejných rozpočtů, měli by pro něj její poslanci na plénu sněmovny hlasovat.“

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.