Langšádlová (TOP 09): Otevírání trhu EU je českým bytostným zájmem

26.11.2014 5:29

Již více než rok se vyjednává obchodní smlouva mezi Evropskou unií a USA, známá pod zkratkou TTIP. Má za cíl podpořit ekonomiku obou stran prostřednictvím liberalizace vzájemného obchodu a investic.

Langšádlová (TOP 09): Otevírání trhu EU je českým bytostným zájmem
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová

Přesto se najde mnoho odpůrců úmluvy, kteří pod záminkou ochrany spotřebitelů nechtějí připustit větší otevření trhů.

Na úvod chci připomenout, že na obchodní smlouvu nemůžeme v tuto chvíli nahlížet pouze hospodářskou optikou. Vnímám ji také jako posílení vazeb v severoatlantickém prostoru, který se vyznačuje společnými hodnotami v otázkách demokracie a ochrany lidských práv, ale i jako posílení společných bezpečnostních vazeb, které jsou v této době pro naši budoucnost životně důležité.

Mnohokrát již bylo prokázáno, že mezinárodní obchod, dělba práce a specializace představují jeden z hlavních motorů hospodářského růstu. Proto je nezbytné odstraňovat překážky obchodu. Naopak, vytváření bariér pro obchod, protekcionismus a snaha chránit vlastní podniky a odvětví před zahraniční konkurencí vede ke snižování růstu. Tato opatření byla důvodem, proč např. se hospodářská krize z počátku třicátých let minulého století nestala jen běžným cyklickém výkyvem, ale hlubokou a dlouho trvající depresí.

Tomu musíme do budoucna zabránit. Je sice jasné, že otevírání mezinárodního obchodu povede k utlumování neefektivních výrob a lokálně k růstu nezaměstnanosti, nicméně překážky obchodu problém neřeší, jen jej prohlubují. Stát by se proto měl soustředit na podporu rekvalifikace a obecně usnadnění přechodu pracovních sil i kapitálu do více konkurenceschopných firem a odvětví. Nikoli na uzavírání svého trhu, což by na malou a proexportně orientovanou ekonomiku typu České republiky mělo fatální důsledky z důvodu odvetných opatření.

TTIP se bude týkat asi třetiny mezinárodního obchodu na světě. Několik renomovaných evropských ústavů již vyčíslilo pozitivní efekt na hospodářský růst i tvorbu pracovních míst. Bude však vždy záležet na konkrétních firmách a konkrétních lidech, jak se chopí nových příležitostí. Jistě bude potřeba vyřešit spoustu odlišných pohledů na technické standardy či pravidla na ochranu životního prostředí. Nejde ale o neřešitelný problém, každá ze stran by měla v něčem ustoupit.

Považuji za náš bytostný zájem podporovat propojování evropského a amerického trhu. Nejen kvůli podpoře hospodářského růstu a zvyšování životní úrovně, ale také kvůli společným hodnotám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Helena Langšádlová - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích