Langšádlová (TOP 09): Postavme se v EU proti kvótám i s blokační žlutou kartou

30.05.2015 21:49

Česká republika se musí jednoznačně postavit proti plánu Evropské komise stanovit jednotlivým zemím kvóty pro migranty.

Langšádlová (TOP 09): Postavme se v EU proti kvótám i s blokační žlutou kartou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Pokud její záměr projde, mělo by Česko podle politiků TOP 09 použít i oficiální brzdu v podobě žluté karty. O návrhu na povinné rozdělení uprchlíků bude hlasovat Evropská rada zhruba za měsíc.

„Jsme proti povinným kvótám a v tuto chvíli je odpovědností vlády, aby vyjednala pro naši pozici podporu na úrovni členských států EU," říká místopředsedkyně TOP 09 a místopředsedkyně Výboru pro evropské záležitosti sněmovny Helena Langšádlová.

Kvóty podle TOP 09 problém nevyřeší. Komise se odvolává na článek 78 Smlouvy o fungování Evropské unie. V něm se o zavedení kvót v takových situacích ale vůbec nehovoří. Říká totiž, že pokud se některé členské státy ocitnou ve stavu nouze, který způsobí náhlý příliv příslušníků ze třetích zemí, může Rada po konzultaci s Evropským parlamentem na návrh Komise přijmout ve prospěch těchto členských států dočasná opatření.

„Rozdílné pohledy na tento zásadní problém může ohrozit evropskou integraci, a to je varující. Česká vláda doposud věnuje tomuto problému příliš málo pozornosti i peněz," uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Musíme být solidární, ale pokud Komise svůj návrh prosadí, jsme připraveni iniciovat použití žluté a oranžové karty. Tedy blokační mechanismus, který nám nabízí Lisabonská smlouva. Současně je nezbytné zavést také důslednou návratovou politiku pro všechny, kteří pobývají na území EU nelegálně," dodala poslankyně Helena Langšádlová.

V rámci tohoto mechanismu mají parlamenty zemí možnost vyjádřit své stanovisko k legislativním návrhům. Mechanismus žluté karty (předběžné varování) se spouští v okamžiku, kdy nejméně jedna třetina vnitrostátních parlamentů předloží odůvodněné stanovisko k návrhu Komise. Ta má povinnost návrh přezkoumat a rozhodnout o tom, zda ho nechá v původním znění, pozmění nebo vezme zpět. Oranžová karta se aplikuje pak v případě, kdy Komise na svém návrhu trvá navzdory tomu, že se proti němu vysloví vnitrostátní parlamenty nadpoloviční většinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice