Langšádlová (TOP 09): Ty poslední kroky opravdu nebyly gesta humanity, to byla gesta nezodpovědnosti

12.02.2016 12:46

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny 12. 2. 2016

Langšádlová (TOP 09): Ty poslední kroky opravdu nebyly gesta humanity, to byla gesta nezodpovědnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, situace, ve které jsme se ocitli, je opravdu vážná a pokud se jí Evropě nepodaří řešit, tak může mít opravdu fatální důsledky pro naši budoucnost. Asi všichni vnímáme, že se jedná o problém úplně jiné kategorie než to, jestli půjdeme do důchodu v 65 nebo 66 letech nebo dokonce to, jakou rychlostí budeme jezdit na našich dálnicích. To jsou také otázky, kterými se zabýváme.

Já jsem přesvědčená, že jsme v krizi a že za této situace mají demokratické strany hledat co nejzodpovědnější společné řešení pro naši budoucnost. Proto se i jako strana TOP 09, jako demokratická strana, byť opoziční, hlásíme a podporujeme vládu v jejích krocích.

Ono je to totiž tak, že pokud demokratické politické strany v případě krize nepřijdou s řešením a nedokážou ho prosadit, tak mohou přijít strany nedemokratické, a to je obrovské riziko pro naši budoucnost.

Podíleli jsme se na usnesení, o kterém tady kolegové hovořili a jsme připraveni ho podpořit. To však neznamená, že nejsme kritičtí. Samozřejmě, a mohla bych tady mluvit dlouho o tom, jak selhávají jednotlivé státy, jakou roli sehrálo Řecko, Turecko, Itálie a další, jakou roli hraje V4, mohla bych dlouho hovořit o chybách, o nedodržování pravidel a o tom všem, co se tady nikoliv jeden rok, ale minimálně již dva roky odehrává.

Kritický musí být každý, komu záleží na budoucnosti Evropy, a kritický musí být každý, komu záleží na budoucnosti České republiky. Ale přesto máme povinnost hledat společné evropské řešení. Často se hovoří o národních zájmech, o českých zájmech. Dokonce je otázka, jestli vůbec hájíme ty české zájmy. Já ano. Já jsem totiž přesvědčená, že českým životním zájmem je zůstat pevnou součástí stabilní Evropské unie. To je moje přesvědčení. A pokud tuto pozici hájím, tak je to právě proto, že jsem přesvědčená, že je to český zájem.

Já jsem totiž přesvědčená o tom, že pokud půjdeme jinou cestou - a ta jiná cesta nám hrozí a může přijít velmi rychle, pokud například padne Schengen, pokud se začne rozpadat Evropská unie, tak co je to ta alternativa, co je to ta cesta, kterou nabízíte? Je to cesta obrovského ekonomického úpadku. Vždyť všichni víte, že jsme země naprosto závislá na exportu. 78 % HDP tady tvoří export. Znamenalo by to zánik asi 300 tis. - 400 tis. pracovních míst. To asi víte.

Co je ta cesta, kterou nabízíte? Ano, ale to jsou ekonomické otázky. Všichni řeknete - ano, bezpečnost je důležitější. A já se v tomhle s vámi shoduji. Bezpečnost je důležitější. A z hlediska bezpečnosti, co je tou alternativou jít mimo Evropu? Co to pro nás bude znamenat, co to bude znamenat pro naši budoucnost? Co to bude znamenat? Budeme silnější, budeme umět lépe hájit naše zájmy? Anebo to snad znamená úplnou změnu z hlediska našeho směřování, naší bezpečnostní situace?

Znamená to, že se dostaneme znovu do sféry vlivu Ruska? Znamená. Vážení kolegové, znamená. Sledujete, co se děje z hlediska ruské propagandy? Sledujete i, odkud chodí mnoho informací, které se týkají migrace? Já k tomu chci pořádat seminář v nejbližších týdnech. Ano, situace je vážná a s migrací přichází i zvyšující se bezpečnostní riziko, a my to nesmíme zastírat a musíme o tom mluvit otevřeně. To je pravda. Ale současně dobře si prověřujte, a v tomto bych chtěla velmi důrazně požádat naši vládu, aby byla aktivní. Dobře si prověřujte, odkud informace, které sledujete, chodí, a které z nich jsou opravdu pravdivé. Ono stačí to, co je. Opravdu jsme v ohrožení.

Ale já to ohrožení a řešení vidím opravdu úplně jinde, než mnozí mí předřečníci. My jsme v ohrožení, ale abychom to zvládli, my samozřejmě nemůžeme čekat, a proto má naléhavost, Evropa musí hledat společná řešení, a to rychle. V návrhu usnesení nejsou ty konkrétní kroky, ale o těch konkrétních krocích neustále hovoříme. Je to společná pobřežní a pohraniční stráž, účinná s dostatečnou kapacitou. Jsou to hot spoty, ale nikoli procesy, a hot spoty, místa, detenční centra, kde se rozliší ti, kteří jsou opravdu uprchlíci, a ještě se musí bezpečnostně prověřit, a jenom ti mohou vstoupit do Evropy. O těch, kteří jsou zkrátka ekonomičtí migranti, a žel je jich hodně, a ti se musí ještě z těchto míst vrace, a to musí Evropa zaplatit. Ne nějaké řešení, že tam zůstanou. Důsledná návratová politika.

Ano, Turecku se v tuto chvíli musí dát peníze, ale znamená to, že musí být jasně stanoveno, co za ty peníze Turecko pro Evropu udělá. A nejenom tak, že se to stanoví, ale že se to bude hlídat a vymáhat. Přece v Turecku u toho musí být zástupci Evropské unie, aby sledovali, jaké kroky Turecko dělá. To není o tom, že se dají nějaké 3 mld. korun do Turecka, a ono bude tedy říkat jestli vůbec něco bude dělat a do kdy to bude dělat. Přece každá smlouva musí mít termíny. Každá taková dohoda musí být jasně definovaná a Evropa musí požadovat úplně konkrétní plnění. Úplně konkrétní plnění. Ale bez Turecka a bez spolupráce s ním to zkrátka nepůjde. Evropa má jednat o zajištění bezpečných zón v Turecku, kam by případně některé migranty, které nemůže vrátit do zemí původu, mohla alespoň dočasně vracet.

I ta ochrana na území Evropy má být dočasná, to nemá být stěhování národů. I pokud někdo dostane azyl, tak to přece neznamená, že má navěky zůstat v Evropě.

Tady se začal podle mého názoru velmi chybně vysvětlovat princip ženevských konvencí. I o tom je potřeba se bavit. To přece neznamená, že tady může docházet k trvalému stěhování národů, a někteří si budou myslet, že to je tak v pořádku. Nebo dokonce si někteří budou myslet, že tím budeme řešit vlastní demografickou krizi nebo nedostatky na trhu práce. Ty nemůžeme řešit migrací. A neřízenou migrací a azylovým řízením. To není správná cesta.

Již tady bylo mnoho řečeno o organizovaném zločinu. Ano, rozbujel se organizovaný zločin mimořádného rozsahu. Všechny ty skupiny, které obchodovaly se zbraněmi, které obchodovaly s drogami, se dneska přeorientovaly na lidi. Je to tragédie, zneužívají té situace, ale moc prosím, abychom se bavili o tom, kolik peněz už vydělali, kde ty peníze jsou a co je z toho financováno. To je přece naprosto zásadní a závažná otázka. Tady probíhá obrovská migrace, podporovaná organizovaným zločinem již dva roky. Dokážete to spočítat, kolik je to peněz a co všechno je z toho dnes organizováno a bude organizováno? Ano, a je to chyba Evropy. Je chyba Evropy, tím, že neměla rychlou důslednou návratovou politiku, že otevřela hranice, že je přestala kontrolovat. Je to chyba nás všech. I tyto příjmy organizovaného zločinu.

To je situace mimořádně vážná a někteří říkají, no bylo to humanitární gesto. Ne, nebylo to humanitární gesto, co jsme udělali. Nechali jsme to, co se děje, rozjet.

Do Evropy přišli nikoli ti nejzranitelnější a nejpronásledovanější, ale ti, kteří na to měli. My jsme nedali včas pomoc do těch zemí, které přijaly uprchlíky v první vlně a nezajistili jsme jim ani dostatek potravin. Je humánní to, že jsme nechali ty lidi přijít z afrických zemí a budeme je teď navracet? Oni prodali mnohdy poslední majetek, a my to udělat musíme.

Ne, to nebylo humanitární gesto. Evropa se kouká na genocidu křesťanů a Jezídů. A pomáhá jím? Nepomáhá. Ne, ty poslední kroky opravdu nebyly gesta humanity, to byla gesta nezodpovědnosti. A každý, komu na Evropě záleží, to musí kritizovat. A mně na Evropě záleží a stojím za tím, že musíme hledat společná evropská řešení a že je musíme hledat co nejrychleji, protože pokud tak neučiníme, neřešení může mít naprosto fatální dopady na naši budoucnost.

Proto vás moc prosím, abychom přijali usnesení, abychom o tom vzájemně jednali věcně. Je to problém úplně jiné kategorie, než jsou jiné otázky, které tady projednáváme. Je to naše priorita, uvědomme si to a postavme se k tomu čelem. (Potlesk vpravo.)

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…