Langšádlová (TOP 09): Věra Jourová na výboru přesvědčivá nebyla. Přesvědčí poslance?

23.07.2014 15:49

Věru Jourovou, kterou vláda navrhla na post české eurokomisařky, dnes mohli zpovídat členové sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Za více než hodinu diskuze jsme se dozvěděli zejména to, že odbornost kandidátky na eurokomisařku je poměrně úzce zaměřená.

Langšádlová (TOP 09): Věra Jourová na výboru přesvědčivá nebyla. Přesvědčí poslance?
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová

Současná ministryně pro místní rozvoj je zajisté odbornice na regionální rozvoj a dotační politiku. Osobně se ovšem domnívám, že vládní kandidát na eurokomisaře by měl mít širší rozhled o evropské problematice. Tím spíš, že o portfoliu pro českého komisaře není rozhodnuto.

Věra Jourová se, soudě dle dnešní debaty, neorientuje v energetické politice, nezná ani obsah či proces schvalování velmi diskutované transatlantické smlouvy. A odpovědi na otázky týkající se například migrační či vízové politiky a společného trhu nebyly kompetentní.

Za sebe mohu říci, že mě dnes nedokázala přesvědčit o tom, že by byla nejvhodnější kandidátkou. Při hlasování jsem se zdržela, považuji výběr eurokomisaře za zodpovědnost vlády. Je ale otázkou, jestli svými znalostmi dokáže zaujmout europoslance: právě ti nakonec rozhodnou o složení komise.

Helena Langšádlová,
místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti, místopředsedkyně TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice