Lank (Realisté): Já si stejně houby pamatuju

26.05.2017 12:45

Projev na 57. schůzi sněmovny 26. května 2017 k bodu "Zbavení povinnosti zachovávat mlčenlivost osob, které se v rámci své činnosti v Poslanecké sněmovně v období od 28. 7. 2016 do 18. 8. 2016 seznámily s tzv. Šlachtovou zprávou":

Lank (Realisté): Já si stejně houby pamatuju
Foto: Archiv ML
Popisek: Martin Lank

Hezké dopoledne i ode mě. Já budu poměrně hodně stručný. Já stejně tak jako kolega Chalupa bych neměl osobně nějaký výrazný problém, aby mě někdo k výslechu pozval, protože já si stejně houby pamatuju, takže bych přál těm vyšetřovatelům hodně štěstí a velkou trpělivost, než by ze mě něco dostali.

Já i svým způsobem chápu i ten důvod, proč by si nás, jakožto členy vyšetřovací komise rádi pozvali. Oni dostali úkol, že mají vyšetřit únik ze spisu, tak je logické, že asi chtějí vyslechnout všechny, kdo se s tím spisem seznámili. Ale ono v (nesrozumitelné) těch připomínek, než jsem se dostal na řadu, tak tady zazněla. Tady skutečně nejde jen o nás, o poslance. Tady jde i o ty zaměstnance, tady jde o ty stohy spisů, které se tam shromáždily, vidím tam i vcelku zásadní problém v tom, že když nás Sněmovna zbaví mlčenlivosti, tak my jsme tam celou dobu fungovali v nějakém režimu, že jsme říkali: Nebojte, nám můžete říct úplně cokoliv, protože my jsme vázáni mlčenlivostí, my to nikde nesmíme říct. A pak jim řekneme, sorry, jako. A co je z mého hlediska velký problém, je to, že v řadě případů jsme se dotýkali živých spisů a živých kauz. Teď se dostanou vyšetřovatelé, kteří s tím nemají co dělat, když si vezmou všechno, tak se dostanou i opravdu k živým věcem, které probíhají, a může to to vyšetřování ovlivnit.

A na závěr musím potvrdit ještě jednu věc. My jsme skutečně v médiích přečetli informace a podrobnosti z těch spisů, které my jsme v tu dobu na komisi ještě neměli. Takže ty úniky je třeba hledat někde jinde. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).